Днес в Севлиево започва Национална научна конференция, посветена на Чавдар Мутафов

Днес в Севлиево започва Национална научна конференция, посветена на Чавдар Мутафов

преди 12 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Днес в Севлиево започва Национална научна конференция, посветена на Чавдар Мутафов

Днес в Севлиево започва Национална научна конференция под надслов „Чавдар Мутафов – писател авангардист, теоретик на модернизма и архитект новатор“. Това съобщиха от Градска библиотека – Севлиево. 

Конференцията ще се състои в три панела и свободна дискусия. Първия панел ще бъде под мотото „Присъствието на Чавдар Мутафов в българската литература“, вторият – „Чавдар Метафов и изкуството – критик и есеит“, третият панел е „Чавдар Мутафов в словото и в изкуството“, допълват организаторите. 

Събитието ще се състои в зала 300 на Община Севлиево и е посветено на 135 години от рождението и 70 години от смъртта на Чавдар Мутафов. 

Книгата „Чавдар Мутафов. Възкресението на Дилетанта” излиза точно преди 20 години и също е сред поводите за провеждане на конференцията. За първи път в литературната ни история Катя Зографова обхваща в цялост изключителната в многопосочните си прояви творческа личност на Чавдар Мутафов. Разкрива ни един високоталантлив писател, архитект, изкуствовед, художествен критик, есеист и преводач с приноси в националната култура. За съжаление и днес, двадесет години по-късно, името му и дейността  му  си остават непознати за голяма част от  нашите съвременници и в частност за севлиевци, посочват още организаторите. 

В допълнение организаторите информират, че свои доклади  ще представят доц. д-р Александра Антонова от Института за литература – БАН, доц. д-р Надежда Цочева, от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, гл. ас- д-р Петя Абрашева от  Русенския университет „Ангел Кънчев”, ас. д-р Росица Чернокожева от Института за литература – БАН, ас. д-р Александър Христов от Катедра „Българска литература“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, и Красимир Кавалджиев – филолог и културолог, преводач от и на френски език. С доклад  участва и Катя Зографова, която е модератор и водещ на събитието.

Чавдар Мутафов е роден на 19 септември 1889 г. в град Севлиево. Следва машинно инженерство и архитектура в Мюнхен – с две прекъсвания, по време на които участва във войните. Той е един от най-значимите представители на българския литературен авангард, един от най-оригиналните и ерудирани художествени критици в периода между войните. Умира на 65-годишна възраст на 10 март 1954 г. в София в забвение и мизерия. Време е да преоткрием личността и творчеството му и мястото им в българската култура, информират за биографията на Мутафов организаторите на конференцията.

#днес #севлиево #започва #национална #научна #конференция #надслов #чавдар #мутафов #писател

Още новини

Още новини от България, които може да четете