Девойки представят лазаруването в музей „Етър“ на 27 април

Девойки представят лазаруването в музей „Етър“ на 27 април

29 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Девойки представят лазаруването в музей „Етър“ на 27 април

На 27 април участничките в традиционната образователна програма „Училище за лазарки“ ще пресъздадат обичая на лазаруването в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ (РЕМО „Етър“). Това съобщи за БТА Тихомир Църов, експерт връзки с обществеността на културната институция. 

Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. Наричан е още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“. Според народната традиция той бележи момента, след който всички лазарували девойки могат вече публично „да се момеят“, да се гиздят и да се задомяват. Старите вярвания казват, че „нелазарувала мома не е мома“, че „мома, ако не е била на Лазар, не може да се задоми“, затова на тях се гледа с пренебрежение и присмех, посочват от РЕМО „Етър“. 

Подготовката за изпълнение на обичая лазаруване започва още „среди пости“ или в средата на Великденския пост. В продължение на повече от три седмици момичетата се събират и разучават лазарски песни и танци. Музей „Етър“ възражда тази традиция през 2010 година с провеждане на образователната програма „Училище за лазарки“. Инициативата има вече тринадесет издания, а от 2022 година интересът към програмата нараства толкова, че към нея вече се присъединяват и девойки от Дряново и Трявна, допълват от културната институция. 

На 27 април тазгодишните гиздави лазарки от образователна програма „Училище за лазарки“ представят в музей „Етър“ традиционния обичай лазаруване от 11:30 и 13:30 ч, информират още от музея. 

Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово е създаден от Лазар Донков и отваря врати през 1964 година като Етнографски парк музей. Институтът е център за проучване на традиционната българска култура на балканджиите - от прединдустриалното общество до най-ново време. Там се пресъздават редица български обичаи и традиции от българския календар във възстановки. Мисията на музея „Етър“ се изпълнява от екип, който наброява 70 служители. Тази година институцията ще навърши 60 години.

#участничките #традиционната #образователна #програма #училище #лазарки #пресъздадат #обичая #лазаруването #регионален

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете