Деветото издание на Делфийския икономически форум се открива днес

Деветото издание на Делфийския икономически форум се открива днес

10 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Деветото издание на Делфийския икономически форум се открива днес

Тазгодишното девето издание на Делфийския икономически форум, който привлича участници от цял свят, ще бъде открито днес и ще продължи до 13 април, съобщиха гръцките медии. 

Темата на форума тази година е "Големият преход", като събитието ще се фокусира върху многостранните преходи, които светът преживява в геополитиката, климата, технологиите и няколко други сектора, уточни организаторът на събитието Симеон Цомокос.

Както и предишни години, Делфийският икономически форум се провежда под егидата на гръцкия президент Катерина Сакеларопулу, която ще открие форума.

Очаква се присъствието на над 1000 лектори от 70 страни, световни лидери и официални лица, сред които генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман, европейски комисари и други. Украинският президент Володимир Зеленски се очаква да се включи във форума чрез видеоконферентна връзка. 

Дискусиите ще бъдат фокусирани върху събитията в Украйна и в Близкия Изток, както и върху европейския път на Западните Балкани, трансатлантическите отношения и други.

Според АНА-МПА е потвърдено участието във форума на полския външен министър Радослав Шикорски, на специалния представител на ЕС за диалога между Белград – Прищина Мирослав Лайчак, на бившия министър на външните работи на Северна Македония Никола Димитров, на бившия командващ на американските войски в Европа генерал Бен Ходжис, на американския посланик в Атина Джордж Цунис и други.

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис и министърът на отбраната Никос Дендиас също ще участват във форума.

#тазгодишното #девето #издание #делфийския #икономически #форум #привлича #участници #цял #свят

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете