Деца от Украйна посещават интензивен курс по български език във варненската астрономическа обсерватория

Деца от Украйна посещават интензивен курс по български език във варненската астрономическа обсерватория

4 септември 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Деца от Украйна посещават интензивен курс по български език във варненската астрономическа обсерватория

Деца от Украйна посещават 14-дневен интензивен курс по български език в Народната астрономическа обсерватория с планетариум (НАОП) „Николай Коперник“ във Варна. Те ще бъдат за първа година ученици в български училища и пребивават с предоставена временна закрила у нас. Курсът е финансиран от Върховния комисариат за бежанците към ООН, с подкрепата на Министерството на образованието, Регионалното управление на образованието и Община Варна.

В обучението са включени 40 украински ученици, разделени на две групи, с които работят двама преподаватели. Децата са четвърти и пети клас и по думите на учителката Красимира Любчева имат бегли познания за българския от общуването с местните хора. Въпреки това не им е трудно да възприемат езика и много се стараят, каза тя и добави, че в момента учат активно граматическия материал, местоимения и спрежения, за да могат да започнат да се изразяват добре в сегашно време. 

Занятията продължават през целия ден, като има моменти, в които децата играят на открито. Вчера от екипа на обсерваторията са провели с тях наблюдения на Слънцето от покрива на сградата, сподели още Любчева. Тя преподава и руски език и това улеснява комуникацията й с децата. 

Пред БТА учениците споделиха, че им харесва в България, на курса им е забавно, но най-хубавото за тях е морето. 

Във Варна до 14 септември се провежда обучение по български език за украински деца и в Центъра за подкрепа на личностното развитие - Общински детски комплекс. Там възпитаниците са от първи до четвърти клас, отново деца с предоставена временна закрила у нас. 

 

#деца #украйна #посещават #14дневен #интензивен #курс #български #език #народната #астрономическа

Още новини

Още новини от Образование, които може да четете