Депутат от "Алтернатива за Германия" отхвърля обвиненията, че е бил финансиран от проруски новинарски сайт

Депутат от "Алтернатива за Германия" отхвърля обвиненията, че е бил финансиран от проруски новинарски сайт

4 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Депутат от "Алтернатива за Германия" отхвърля обвиненията, че е бил финансиран от проруски новинарски сайт

Един от основните кандидати на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) на европейските избори отрече днес да е получавал пари от проруски източници, след като беше замесен в скандал с наскоро разкрита пропагандна мрежа, финансирана от Москва, предаде Франс прес.

Ръководството на АзГ поиска от своя депутат Петер Бистрон да "изясни" информациите в медиите, че е получавал пари от проруски новинарски сайт, посочва Ройтерс.

"Не съм приемал никакви пари, за да защитавам проруски позиции", заяви пред медийната група "Функе" Бистрон, който понастоящем е депутат от АзГ в Бундестага и номер две в листата на партията за европейските избори през юни.

Аферата смути представящата се доста добре в социологическите проучвания крайнодясната партия, след като в края на март чешките власти обявиха, че са идентифицирали финансирана от Москва мрежа, отговорна за разпространяването на проруска пропаганда за Украйна и разширяване на влиянието ѝ чак до Европейския парламент.

Мрежата се основаваше на новинарски сайт, наречен "Гласът на Европа". Този сайт, базиран в Прага, публикуваше статии, които бяха силно критични към западната помощ за Украйна, като същевременно даваше гласност на крайнодесни политици на континента. Той беше закрит от чешките власти, посочва АФП.

Според медии в Германия и Чехия в допълнение към пропагандната си дейност сайтът е бил използван и за финансиране на кандидати за европейските избори, смятани за приемливи от Москва, като е превеждал пари на политици от шест държави: Полша, Унгария, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия.

Според германското седмично списание "Шпигел" парите са предавани в брой на срещи в Прага или са прехвърляни чрез криптовалута, а общата сума възлиза на "няколкостотин хиляди евро".

В статия от вчера чешкото издание "Деник К" твърди, че чешките тайни служби разполагат с аудиозаписи, които потвърждават плащането на пари от проруски източници на Петер Бистрон, който отговаря за външнополитическите въпроси в АзГ.

 

#основните #кандидати #германската #крайнодясна #партия #алтернатива #германия #азг #европейските #избори

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете