Членството в ЕС е цел на Сърбия, но няма да признаем Косово, нито ще въведем санкции срещу Русия, заяви бъдещият сръбски премиер

Членството в ЕС е цел на Сърбия, но няма да признаем Косово, нито ще въведем санкции срещу Русия, заяви бъдещият сръбски премиер

2 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Членството в ЕС е цел на Сърбия, но няма да признаем Косово, нито ще въведем санкции срещу Русия, заяви бъдещият сръбски премиер

Носителят на мандата за съставяне на ново сръбско правителство Милош Вучевич каза днес, че има два крайъгълни камъка за Сърбия във външната политика – политическата независимост и военната неутралност, но новото правителство няма да се откаже от уважаването на принципите на ООН, предаде белградската агенция Бета. Той посочи, че членството в Европейския съюз е цел на Сърбия, но тя няма да признае независимостта на Косово, нито ще въведе санкции срещу Русия.

Вчера Вучевич предложи новите министри в правителството след парламентарните избори на 17 декември. Днес бе организирано заседание за избор на новото правителство, на което бъдещият премиер представи плана за работа.

„Стратегическата ни цел е пълноправно членство в ЕС. Години наред ни товарят с нови критерии“, каза Вучевич и призова ЕС да „отвори вратите си“. „Някои искат да ни унижат като ни накарат да признаем независимостта на Косово и да въведем санкции срещу Русия. Няма да се унижим“.

Вучевич подчерта, че Сърбия ще направи всичко, за да „попречи на присъединяването на Косово“ към Съвета на Европа, въпреки че призна, че шансовете за това не са големи. Той допълни, че „сръбското правителство ще бъде принудено да отговори по съответния начин“, ако това се случи.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят диалог за нормализация на отношенията под егидата на ЕС. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа подкрепи присъединяването на Косово към Съвета на Европа през април. Очаква се Комитетът на министрите да одобри окончателно решението на заседание на 16 май.

Вучевич съобщи, че сръбското Министерство на отбраната и Сръбската войска са подготвили няколко модела за задължителната военна служба с продължителност четири месеца, с ясно дефинирани позитивни и негативни ефекти, които ще бъдат представени на сръбския президент в предстоящия период. Той допълни, че новото правителство ще изготви нов стратегически документ с амбицията да „участва в изграждането на световния мир“.

„Връщането на задължителната военна служба не е подготовка за война, а подготовка да се запази държавата и да имаме поколения, които знаят как да защитават страната си“, подчерта Вучевич.

През януари миналата година Сръбската армия задвижи инициатива, с която предлага на сръбския президент и върховен главнокомандващ Александър Вучич повторно въвеждане на задължителна военна служба със срок до четири месеца. Сърбия премахна задължителната военна служба през 2011 г. на фона на стремежа за превръщане на военната служба в професия. 

#носителят #мандата #съставяне #ново #сръбско #правителство #милош #вучевич #каза #днес

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете