Членството на България в НАТО е акт, с който държавата заяви категоричната си принадлежност към демократичния свят, каза кметът на Габрово

Членството на България в НАТО е акт, с който държавата заяви категоричната си принадлежност към демократичния свят, каза кметът на Габрово

29 март 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Членството на България в НАТО е акт, с който държавата заяви категоричната си принадлежност към демократичния свят, каза кметът на Габрово

„Членството на България в НАТО е акт, с който държавата ни заяви категоричната си принадлежност към демократичния свят и към едно партньорство, което е гаранция за сигурност и опазване на мира във времената, в които живеем. Вече 20 години това е един изключително важен момент, в който можем да си припомняме за ангажимента на българската държава. Можем да поздравим всички, които са положили изключително ценни усилия, за това да пристъпим към този въжен акт. Това е момент, в който трябва с призив отново към настоящите български политици, да се обърнем с надеждата, че този ангажимент за принадлежността ни към демократичната ценност на този алианс ще продължи“, каза по време на откриването на Виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“, на БТА кметът на Габрово Таня Христова. 

По думите ѝ България трябва да бъде достоен член на НАТО. Христова използва възможността да поздрави екипа на генералния директор на БТА Кирил Вълчев, за възможността изложбата да бъде споделена във виртуалното пространство. Според нея всеки, който види изложбата, ще може да се гордее, че България е част от този съюз. 

„Отговорно мога да заявя, че като бивш военнослужещ и настоящ служител на Община Севлиево, че на тази дата преди 20 години България е направила единствения възможен и правилен избор, да стане член на НАТО. Това не е акт, който се случва изведнъж през 2004 година, за това бяха положени много усилия от българските военнослужещи. Началото е положено през далечната 1994 година, чрез участие в т.нар. програма „Партньорство за мир“, така се даде за пръв път възможност на военните да се доближат до колегите от основните стари членове на НАТО. Тогава те видяха, дали наистина са съизмерими и дали отговарят на стандартите. Това беше един дълъг и тежък период“, посочи по време на събитието експертът Димитър Ножаров. 

Според Ножаров самочувствието на българските войници е високо и е като на останалите пълноправни членове на НАТО. Основните ползи според него за обикновения човек не са видими, докато за военнослужещите е налице колективна сигурност в съвременната сложна ситуация. Втората голяма полза е функционирането на военно-промишления комплекс и на трето място е постоянната подготовка на българските въоръжени сили. 

„Българските военнослужещи по нищо не отстъпват на колегите си, останалите членове на НАТО, вярвам, че този процес ще се развива все по-успешно“, каза в допълнение инж. Димитър Ножаров.

„Изложбата „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“, която откриваме в пресклубовете на БТА в страната и чужбина, има пет послания, заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев при представянето на експозицията в Националния пресклуб на Агенцията в София. Вълчев каза, че само Националната информационна агенция на България пази новини и снимки за организацията от първия ѝ ден през 1949 г. до днес. От българските медии само БТА може да представи тази история едновременно в цяла България в своите домове в 26 областни градове и още четири големи града, които не са областни центрове, както и в още шест, засега, национални пресклубове в съседни страни и сред големи български общности в чужбина, добави Вълчев.

Експозицията, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 20 години от присъединяването на Република България към НАТО, разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА. 

#членството #българия #нато #акт #държавата #заяви #категоричната #принадлежност #демократичния #свят

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете