Четиристотин пеперуди привличат посетители в природонаучния музей в албанския град Дивяка

Четиристотин пеперуди привличат посетители в природонаучния музей в албанския град Дивяка

27 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Четиристотин пеперуди привличат посетители в природонаучния музей в албанския град Дивяка

Колекция от 400 дневни и нощни пеперуди, изложени в природонаучния музей в Дивяка, крайбрежен град в средната част на Албания, привлича все повече местни и чуждестранни посетители, предаде АТА.

„Продължава да бъде голям интересът към музея както от страна на посетителите от различни градове, така и на чужденците. Те се наслаждават на магическия свят на пеперудите, насекомите, мекотелите и някои други редки видове“, каза за АТА създателят на този музей и координатор на туристическите гидове в Национален парк „Дивяка – Караваста“ Алтин Хиля.

По негови думи през изминалата година музеят е бил посетен от 4700 – 4900 души, а очакванията за тази година са за още повече посетители.

За създаването на този музей Алтин Хиля посвещава над 20 години от живота си, отбелязва АТА.

В последните дни неговото внимание е насочено специално върху наблюдението и грижата за пеперудите, които излизат от пашкулите си.

„Както много живи същества, които страдат от промените в екосистемите, пеперудите също са на ръба на изчезване. От година на година популацията им върви към изчезване и ако продължи така (…), за следващите поколения те ще останат като приказки в книгите“, каза Хиля.

По негови думи се изисква много работа, докато се стигне до това пеперудата да излезе от пашкула си. „След като излязат от пашкула, пеперудите ще бъдат освободени в природата с надеждата за свободно размножаване”, допълни Хиля.

Хиля казва, че „пеперудите са терапия за хората. За децата те са лекарство и стимулатор на съзнанието в умственото развитие. Подобно на пчелите, те са отговорни за непрекъснатостта на живота на земята. С опрашването на цветята те осъществяват плододаването и размножаването на растенията. Следователно те носят голяма отговорност на земята".

Деветдесет процента от видовете пеперуди в Албания живеят в Националния парк „Дивяка – Караваста“, отбелязва агенцията. Тази среда е ценна в национален план, тъй като е единствената по рода си в Албания, Косово и Черна гора. 

Сред видовете, изложени в музея, е и африканската пеперуда монарх (Danaus chrysippus), която мигрира от Африка и идва в Дивяка, като се превръща се в атракция и символ на зоната, точно както пеликана или фламингото.

Също така сред мекотелите и морските видове в музея се среща и най-голямата мида във водите на албанското крайбрежие – Благородната пина (Pinna nobilis). Този вид вече е застрашен от изчезване в световен мащаб. В музея са изложени и много други видове, вписани в Червената книга.

Заедно с природните си богатства Националният парк „Дивяка – Караваста“ предлага на посетителите си „компанията“ на редки и специални видове като къдравия пеликан, световно застрашения бозайник видра (Lutra lutra), чакала, лисицата, язовеца, Кафявокрилия огърличник и други.

#колекция #400 #дневни #нощни #пеперуди #изложени #природонаучния #музей #дивяка #крайбрежен

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете