Буяр Османи препоръча президентът на Северна Македония да свика заседание на Съвета за сигурност на страната

Буяр Османи препоръча президентът на Северна Македония да свика заседание на Съвета за сигурност на страната

14 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Буяр Османи препоръча президентът на Северна Македония да свика заседание на Съвета за сигурност на страната

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи препоръча на президента на страната Стево Пендаровски да свика Съвета за сигурност с участието на председателите на всички политически партии, включително опозиционните, във връзка с въздушното нападение на Иран срещу Израел.

„За съжаление прогнозите за увеличаване на напрежението в Близкия изток се осъществиха. Всяко насилие трябва да бъде осъдено, независимо дали е направено от Иран, от Израел или от "Хамас". Осъждаме това нападение, който не води в посока на усилията за стабилизиране на ситуацията в региона, както осъдихме и предходните, както и евентуалния отговор, които се обявява. Информация за възможно нападение на Иран срещу Израел получихме през каналите на НАТО и затова навреме информирахме гражданите да не пътуват към този регион. Настоявам политическите лидери и гражданите да бъдат внимателни, не е време за изразяване на недоверие към институциите (в страната). Евентуалната вълна от мигранти на територията на Северна Македония би означавало възможна сериозна дестабилизация”, заяви Османи на пресконференция днес. 

В Министерството на външните работи вече е сформиран кризисен щаб и от дипломатическите представителства на Северна Македония подготвят процедура за евакуация на граждани на страната от региона, каза Османи, който припомни, че голяма част от тях са изтеглени още през октомври и в региона са останали между 40 и 50 граждани на Северна Македония, с които има непрекъсната комуникация. 

Северна Македония е в предизборна кампания за предстоящите президентски избори на 24 април, в които ще участват седем кандидати за поста, включително настоящият президент Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. 

Снощи Ислямска република Иран извърши първото си пряко нападение срещу Израел. По данни на израелските военни при мащабната атака са били изстреляни над 300 безпилотни летателни апарата и ракети. Според Израел по-голямата част от тях са били прихванати още извън границите на Израел.

Само малък брой ракети са попаднали на израелска територия и не са причинили смъртни случаи или големи щети.

#министърът #външните #работи #република #северна #македония #буяр #османи #препоръча #президента

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете