"Булгаргаз" започва процедура за доставка на 1 000 000 мегаватчаса втечнен газ за юни

"Булгаргаз" започва процедура за доставка на 1 000 000 мегаватчаса втечнен газ за юни

3 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Булгаргаз" започва процедура за доставка на 1 000 000 мегаватчаса втечнен газ за юни

"Булгаргаз" започва тръжна процедура за доставка на 1 000 000 мегаватчаса (MWh) втечнен природен газ (LNG) през месец юни, съобщиха от дружеството.

Сред условията за участие в процедурата е източникът на доставка на природен газ да е от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения, уточняват от "Булгаргаз". Освен това собствеността на компаниите трябва да е ясна и те да имат добра търговска репутация.

Доставката на втечнения природен газ ще бъде извършена на терминал за втечнен газ в Турция съгласно сключеното споразумение с турската държавна компания "БОТАШ" (Botas).

БТА припомня, че споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" бе подписано на 3 януари 2023 г. и е със срок 13 години, като на година ще бъдат доставяни 1,5 млрд. куб. метра газ. Тези параметри бяха посочени по време на подписването на споразумението от турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

От "Булгаргаз" уточняват още, че компаниите трябва да заявят интерес за участие в тръжната процедура и да декларират, че отговарят на квалификационните условия. Допуснатите в тръжната процедура участници трябва да представят ценови предложения, рефериращи към индекс TTF, които ще бъдат оценени и класирани по Методика за оценка, приложена към документите за търга.

Ценовите предложения на допуснатите кандидати ще бъдат отворени на 14 май, се допълва в съобщението. 

#булгаргаз #започва #тръжна #процедура #доставка #000 #мегаватчаса #mwh #втечнен #природен

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете