Британският дизайнер Ейдриън Нюи напуска тима от Формула 1 Ред Бул през 2025 година

Британският дизайнер Ейдриън Нюи напуска тима от Формула 1 Ред Бул през 2025 година

1 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Британският дизайнер Ейдриън Нюи напуска тима от Формула 1 Ред Бул през 2025 година

Най-успешният дизайнер на болиди във Формула 1 Ейдриън Нюи ще напусне Ред Бул през първото тримесечие на 2025-а, след 19 години в отбора от Формула 1, обявиха от Ред Бул днес.

Телевизия BBC и германското издание Auto Motor und Sport съобщиха през миналия месец, че британецът е информирал Ред Бул, че иска да продължи напред след обвиненията към шефа на тима Кристиан Хорнер. Той беше оправдан през февруари за предполагаемо недопустимо поведение спрямо служителка, която след това подаде жалба срещу резултата от проверката.

„В продължение на почти две десетилетия за мен беше голяма чест да играя ключова роля в прогреса на Ред Бул Рейсинг от дебютант до многократно печелил титли отбор“, каза Нюи в изявление и добави: „Смятам, че сега е подходящ момент да предам щафетата на другите и да потърся нови предизвикателства за себе си.“

Колите, разработени с дизайнерския усет на Ейдриън Нюи, са спечелили 25 шампионски титли при пилотите и конструкторите за Уилямс, МакЛарън и Ред Бул. През 2023 година неговият болид беше най-доминиращият в историята на Формула 1 с 21 победи от 22 състезания.

От Ред Бул заявиха, че 65-годишният Нюи ще се оттегли от задълженията си във Формула 1, но ще продължи да посещава определени състезания до края на настоящия сезон.

„Всичките ни най-велики моменти от последните 20 години дойдоха с ръката на Ейдриън върху техническия лост. Неговата визия и брилянтност ни помогнаха да спечелим 13 титли за 20 сезона. За мен, когато Ейдриън се присъедини към Ред Бул, той вече беше дизайнер суперзвезда. Две десетилетия и 13 шампионски титли по-късно той си отива като истинска легенда“, коментира директорът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

Ред Бул в момента доминира с трикратния световен шампион Макс Ферстапен, а Нюи е редовна цел за топ отборите.

Ферари, за чийто тим през следващия сезон ще се състезава седемкратният световен шампион Люис Хамилтън от Мерцедес и базираният във Великобритания отбор на Астън Мартин се споменават като възможни бъдещи работодатели на Ейдриън Нюи.

#найуспешният #дизайнер #болиди #формула #ейдриън #нюи #напусне #ред #бул #първото

Още новини

Още новини от Спорт, които може да четете