Британски и френски издания коментират смяната на руския министър на отбраната Сергей Шойгу с икономиста Андрей Белоусов

Британски и френски издания коментират смяната на руския министър на отбраната Сергей Шойгу с икономиста Андрей Белоусов

13 май 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


Британски и френски издания коментират смяната на руския министър на отбраната Сергей Шойгу с икономиста Андрей Белоусов

Руският президент Владимир Путин отстрани Сергей Шойгу от поста министър на отбраната, извежда в заглавие британският ежедневник "Гардиън".

Кремъл изненадващо съобщи, че бившият първи вицепремиер Андрей Белоусов, който е икономист по образование, ще стане приемник на Шойгу на министерския пост.

Путин, който във вторник положи клетва за петия си мандат като президент на Русия, предложи Шойгу да заеме поста на ръководител на влиятелния Съвет за сигурност на Русия, ръководен досега от Николай Патрушев.

Шойгу, който е най-дългогодишният руски министър, пое ръководството на министерството на отбраната през 2012 г., след мандата си като министър на извънредните ситуации. Той ръководи министерството на отбраната от началото на пълномащабната инвазия в Украйна, която започна през 2022 г.

Шойгу обаче стана обект на силни критики заради военните неуспехи на Русия в Украйна, както и заради неспособността си да изкорени корупцията, която продължава да създава проблеми на руската армия. Най-драматичният момент за него беше въоръженото въстание миналото лято, водено от лидера на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин, който призова за ареста му.

Позицията на Шойгу изглежда отслабна миналия месец, когато руските служби за сигурност арестуваха дългогодишния му довереник и заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, който бе обвинен в мащабна корупция.

На хартия вчерашната реорганизация поставя Шойгу на длъжност, която официално се счита за по-висока от ролята му в министерството на отбраната, което според някои наблюдатели е ход на Путин, който позволява на стария му съюзник да запази позициите си във властта, посочва британското издание.

Белоусов завършва с отличие икономическия факултет на Московския държавен университет през 1981 г. Според руската медия РБК в младежките си години е тренирал самбо и карате, но не е служил във въоръжените сили.

През 2000 г. става нещатен съветник на руския министър-председател, а шест години по-късно постъпва на работа в министерството на икономиката като заместник-министър. От 2008 г. до 2012 г. е директор на отдела за икономика и финанси в правителствения апарат - в същите години, в които Путин е премиер.

През 2012 г. Белоусов става министър на икономиката. От 2013 г. до 2020 г. той е съветник на руския президент. През 2020 г. Белоусов става първи вицепремиер, отбелязва в. "Гардиън".

Вчерашните назначения на Путин бележат най-големите му кадрови промени в сферата на сигурността от десетилетие и половина насам, въпреки че руската армия да продължава да напредва срещу отстъпващите по численост и въоръжение украински сили, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Кремъл представи стъпката за смяна на Шойгу като част от усилията за ограничаване на прекомерните разходи за отбрана на Русия.

Досега Шойгу беше смятан за почти недосегаема фигура благодарение на близостта си с Путин, с когото няколко пъти е бил заедно на почивки в родната си република Тува, отбелязва британското издание.

Според Майкъл Кофман, старши научен сътрудник във фондация "Карнеги", кадровите промени показват, че е станало "ясно, че руският икономически елит се е представил много по-добре от военния в тази война".

Назначаването на Белоусов означава, че началникът на генералния щаб Валерий Герасимов в крайна сметка също може да бъде сменен, каза Кофман, цитиран от "Файненшъл таймс". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отрече да се подготвя смяна на Герасимов.

Шойгу беше един от символите на руската инвазия в Украйна, се казва в коментар на френския вестник "Монд".

Този верен помощник на руския президент Путин ще заема влиятелния пост секретар на Съвета за сигурност. Това разместване настъпва в момент, в който руската армия извършва офанзива срещу украинската Харковска област и засилва натиска си в Донбас, посочва френското издание.

"Шойгу ще продължи да работи в същата област, която познава добре, която познава много добре отвътре, със своите колеги и партньори от бившето си работно място", побърза да заяви Дмитрий Песков, цитиран от руските новинарски агенции.

Двете камари на руския парламент се очаква да утвърдят направените от Путин промени в правителството днес и утре. Гласуванията ще бъдат формалност, тъй като партията на Кремъл "Единна Русия" контролира Държавната дума и Съвета на Федерацията (двете камари на парламента).

#руският #президент #владимир #путин #отстрани #сергей #шойгу #поста #министър #отбраната

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете