Бригаден генерал Иван Маламов: Българските военнослужещи изпълняват с чест и достойнство политическата задача да бъдат в семейството на НАТО

Бригаден генерал Иван Маламов: Българските военнослужещи изпълняват с чест и достойнство политическата задача да бъдат в семейството на НАТО

29 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Бригаден генерал Иван Маламов: Българските военнослужещи изпълняват с чест и достойнство политическата задача да бъдат в семейството на НАТО

Военнослужещите от Българската армия с достойнство изпълняват задачите си като член на НАТО, но техните усилия трябва да бъдат подкрепени и от политиците, защото след двайсет години членство в НАТО, ние все още говорим за превъоръжаване, заяви бригаден генерал Иван Маламов.

След 20 години, като членове на НАТО ние говорим за огромен  недокомплект в Българската армия, за липсата на модерно въоръжение и техника, каза в интервю за БТА бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ “Васил Левски“. Българските военнослужещи винаги са изпълнявали своите задачи без да се оплакват, но за съжаление политиците ни забравиха, допълни той.

„Връзката някъде се е скъсала и това означава, че някоя от двете страни - дали политическата, дали военната не си е свършила работата“, коментира ген. Маламов и отбеляза, че на двайсетгодишнина би трябвало да се говори за постижения, за придобиване на образци военна техника от ново поколение, които изпреварват новите технологии, каквито заслужава Българската армия. 

Военната професия изисква много, отнема много, но и дава много, напоследък обаче нямаме кандидати, младите хора вече не разпознават нашата професия като престижна и желана, каза той. Според него това доказва, че връзката се е скъсала и изрази недоумение защо има политици, които си позволяват да говорят срещу армията, тъй като българската армия е на българското общество и на българския народ. Той подчерта, че са нужни социални пакети, социална ангажираност от страна на държавата и адекватни заплати за военнослужещите, които в момента са обидно ниски, а честното отношение на държавата към военнослужещите ще привлече млади хора към военните училища и офицерската професия.

По думите му военните се отзовават във всички критични точки, свързани с бедствия, аварии и катастрофи, но това понякога се неглижира. „ Когато говорим за 20 години в НАТО, ми се иска, когато българският военнослужещ застане пред обществото, да се ползва със същото доверие като колегите си в Германия, Франция или в САЩ, където военнослужещият е издигнат на пиедестал“, заяви ген. Иван Маламов. Той припомни, че с огромно мнозинство преди 20 години парламентът е гласувал приемането на страната в НАТО, но след това сякаш е забравил, че има изисквания, които трябва да се изпълняват, затова в контекста на предстоящите избори, новите политици трябва да помислят дали искат да имат армия.

Чрез видеовръзка от пресклуба на БТА във Велико Търново бригаден генерал Иван Маламов участва виртуално в откриването на изложбата „70 години НАТО и 20 години България в НАТО“ със снимки и документи от архивите на БТА.

В своето послание той посочи, че българските военнослужещи изпълняват с чест и достойнство политическата задача да бъдат част от  семейството на НАТО. Националният военен университет "Васил Левски" има съществена роля за приемането на страната в НАТО. Заедно с другите военнообразователни институции се адаптира обучението на офицерите за съвместимост и партньорство в семейството на НАТО.

НВУ „Васил Левски“ изпълнява с чест и достойнство  задача. Усилията на военнослужещите трябва да бъдат подкрепени и от политиците, защото след 20 години членство, ние все още говорим за превъоръжаване. Този съюз е важен не само за Българската армия, той е важен за цялата държава, каза още той.

Началникът на висшето училище потвърди думите на генералния директор на БТА Кирил Вълчев, че БТА и НВУ “Васил Левски“ са отлични партньори и поздрави организаторите за инициативата за отбелязване на годишнината.

#военнослужещите #българската #армия #достойнство #изпълняват #задачите #член #нато #техните #усилия

Още новини

Още новини от Образование, които може да четете