"Боинг" платил на "Аляска еърлайнс" 160 млн. долара компенсация след инцидент

"Боинг" платил на "Аляска еърлайнс" 160 млн. долара компенсация след инцидент

5 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Боинг" платил на "Аляска еърлайнс" 160 млн. долара компенсация след инцидент

"Боинг" е платил 160 млн. долара на "Аляска еърлайнс" (Alaska Air), за да компенсира загубите, които компанията е претърпяла досега след драматичното откъсване на врата от борда на самолет малко след излитане  през януари, съобщи Би Би Си.

От "Аляска ейрлайнс"  заявиха, че парите ще покрият загубените печалби през първите три месеца на годината и че очакват още плащания през следващите месеци.

Регулаторните органи временно приземиха близо 200 самолета "Боинт  737 MАКС 9, след като вратата падна от самолет на авиокомпанията  малко след излитането.

Хиляди полети бяха отменени.

Сега авиокомпаниите се сблъскват със закъснения на доставките, тъй като "Боинг" забавя производството на нови самолети, за да се опита да разреши проблемите, свързани с производството и безопасността.

През февруари нискотарифният превозвач "Райънеър" предупреди, че туристите ще плащат по-високи цени заради закъсненията. Компанията предупреждава за 10 % увеличение на цените на билетите заради забавянето на новите самолети

"Юнайтед еърлайнс", които също предупредиха инвеститорите за финансов проблем от заземяването на машините, наскоро помолиха пилотите да излязат в неплатен отпуск заради промените в доставките на самолети.

През януари "Аляска еърлайнс"  предупреди, че ще понесе щети от около 150 млн. долара. "Въпреки че след инцидента и заземяването на 737-9 MАКС имахме известно отсъствие на резервации, февруари и март завършиха над първоначалните ни очаквания преди заземяването", заяви авиокомпанията.

"Боинг" не коментира, но по-рано тази година предупреди, че се очаква да похарчи поне 4 млрд. долара повече от очакваното през първите три месеца на годината.

Компанията е в криза след извънредната ситуация от 5 януари, при която пътниците на полета на "Аляска еърлайнс"  от Портланд, Орегон, пътуващи за Калифорния, едва се спасиха от сериозни наранявания след инцидента.

#боинг #платил #160 #млн #долара #аляска #еърлайнс #alaska #air #компенсира

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете