Блинкън заяви, че спешно е необходима допълнителна помощ за Украйна

Блинкън заяви, че спешно е необходима допълнителна помощ за Украйна

5 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Блинкън заяви, че спешно е необходима допълнителна помощ за Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес след срещата на външните министри на страните от НАТО, че спешно е необходима повече помощ за Украйна, предаде Ройтерс.

Дипломат №1 на САЩ добави, че посланието на съюзниците от НАТО е ясно - гласуването в Конгреса на САЩ за помощта за Украйна не може да се случи достатъчно скоро.

Блинкън, който говори пред репортери в централата на НАТО в Брюксел, заяви, че подкрепата за Украйна е особено важна, тъй като държави като Китай, Северна Корея и Иран помагат на Русия да изгради своята отбранителна индустриална база.

Държавният секретар на САЩ  също така призова Израел като демократична държава да отдаде най-голямо значение на човешкия живот и да увеличи притока на хуманитарна помощ към Газа. Блинкън подчерта, че "ужасяващата атака" тази седмица срещу хуманитарни работници на "Световната централна кухня" в Газа трябва да бъде последният подобен инцидент.

"В момента в Газа няма по-важен приоритет от защитата на цивилното население, увеличаване на хуманитарната помощ и гарантирането на сигурността на тези, които я предоставят. Израел трябва да изпълни това", каза Блинкен пред репортери на пресконференция в Брюксел.

#държавният #секретар #сащ #антъни #блинкън #заяви #днес #срещата #външните #министри

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете