Блинкън и Кулеба призоваха Конгреса на САЩ спешно да одобри помощта за Киев; Кулеба информира японската си колежка за руския удар по Чернигов

Блинкън и Кулеба призоваха Конгреса на САЩ спешно да одобри помощта за Киев; Кулеба информира японската си колежка за руския удар по Чернигов

18 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Блинкън и Кулеба призоваха Конгреса на САЩ спешно да одобри помощта за Киев; Кулеба информира японската си колежка за руския удар по Чернигов

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя днес, че е необходимо Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, доминирана от републиканската опозиция, спешно да одобри бюджетния пакет за Украйна, след като вчера нов руски удар отне живота на близо 20 души в северния украински град Чернигов, предаде Франс прес.

"В този момент е необходимо спешно всички приятели и поддръжници на Украйна да положат всички усилия, за да продължат да предоставят на Киев това, от което той се нуждае, за да се защитава от руската агресия", заяви Блинкън пред журналисти малко преди среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Двамата лидери ще участват днес в срещата на първите дипломати от Г-7 на италианския остров Капри, където се очаква помощта за Украйна, особено по отношение на противовъздушната отбрана, да бъда водеща тема в дискусиите.

"За САЩ това означава приемане на искането за допълнителни бюджетни разходи", каза Блинкън, като подчерта "залога", свързан с подпомагането на Украйна, както и факта, че това ще помогне на "отбранителната индустрия" в Америка и създаването на работни места.

След месеци на безизходица, снощи Камарата на представителите обяви, че в събота ще гласува пакета от помощи за Украйна в размер на 61 милиарда долара, предимно военна помощ, която президентът Джо Байдън заяви, че "силно подкрепя".

От своя страна украинският министър помоли САЩ да одобрят тези бюджетни разходи, като подчерта, че помощта е от решаващо значение за подпомагане на Украйна "в справянето с убийствата, причинявани от руските ракети".

"Това е въпрос на живот и смърт", каза Кулеба и добави, че "единственият въпрос в дневния ми ред тук, на срещата на министрите от Г-7, е противовъздушната отбрана".

Наскоро Германия обяви, че изпраща още една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна, посочва АФП.

Междувременно Кулеба е информирал японската си колежка Йоко Камикава за руската ракетна атака срещу Чернигов и двамата са обсъдили развитието на Специалното глобално партньорство между двете държави, съобщи украинският първи дипломат в социалната мрежа "Екс", цитиран от агенция Укринформ.

"Срещнах се с Йоко Камикава, за да благодаря на Япония и на целия японски народ, които искрено подкрепят Украйна. Информирах японската си колежка за вчерашния опустошителен руски удар по жилищен район в Чернигов, който отне живота на 18 души и рани още 78 мирни граждани. Благодарен съм на Йоко Камикава за искрените ѝ съболезнования и осъждане на този удар", написа Кулеба.

Двете страни са обсъдили също начините за развиване на Специалното глобално партньорство в сфери като икономическо възстановяване, енергийна устойчивост и хуманитарна помощ, посочва Укринформ.

 

#американският #държавен #секретар #антъни #блинкън #настоя #днес #необходимо #камарата #представителите

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете