Бившият румънски премиер Виктор Понта съди Румъния, антикорупционната агенция и прокурор заради корупционно дело, по което беше оправдан

Бившият румънски премиер Виктор Понта съди Румъния, антикорупционната агенция и прокурор заради корупционно дело, по което беше оправдан

30 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Бившият румънски премиер Виктор Понта съди Румъния, антикорупционната агенция и прокурор заради корупционно дело, по което беше оправдан

Бившият румънски премиер Виктор Понта даде на съд румънската държава чрез Министерството на финансите, Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) и прокурора Жан Ункешелу във връзка с корупционно дело, по което беше окончателно оправдан миналата година, съобщава новинарският сайт Зиаре.

Сайтът напомня, че Понта и бившият сенатор Дан Шова бяха изпратени на съд през 2015 г. от прокурора от НДБК Жан Ункешелу по делото "Турчени-Ровинари", по което бяха обвинени в корупция във връзка с договори за консултантски услуги, а на 28 декември 2023 г. бяха оправдани окончателно. През февруари Понта заяви, че е решил да започне съдебна битка срещу въпросния прокурор.

"Реших да го дам на съд за осемте и половина години, които отне от живота ми, разбира се, с румънската държава зад себе си. Това не е личен въпрос, а искам да видя на колко оценява румънската държава (...) факта, че си бил свален от поста с едно фалшиво дело - може би ще ми даде 10 леи, може би 100 леи, може би 1 милион леи обезщетение. Имах запор върху имущество осем години и половина. Искам да взема половината му заплата от 10 000 евро", заяви Понта в телевизионно предаване.

Бившият премиер каза, че е бил невинен през цялото време и че целта на делото е била да бъде отстранен от длъжност. 

"Нямам никакво желание за реванш към авторите на това дело или към онези, които се възползваха политически. Нека обаче не забравяме, че чрез това дело и наложената оставка беше променена моята съдба и на много невинни хора и дори политическата съдба на Румъния. Бих искал тези злоупотреби да не се повтарят никога повече в нашата страна", каза още Понта.

По думите му прокурорът Жан Ункешелу не е допуснал грешка или неправилна интерпретация, а е извършил "злоупотреба, за която е знаел, че е злоупотреба". Според него той дори е бил възнаграден за изпълнението на тази цел, като е бил изтеглен в Европейската прокуратура, ръководена от бившия главен прокурор на НДБК Лаура Кодруца Кьовши, където "получава месечно хиляди евро от европейските пари". 

Виктор Понта беше изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) на 17 септември 2015 г. Той беше обвинен, че в периода октомври 2007 г. - декември 2008 г. чрез адвокатската си кантора е получил от сдружението "Шова и съдружници" над 181 439 леи (36 468 евро) за фиктивни дейности, които не са били извършени. Според прокурорите в действителност тези пари са били поощрения заради оказано съдействие от страна на Понта за сключване на договори за юридическа помощ от фирмата "Шова и съдружници" с двата държавни енергийни комплекса Турчени и Ровинари, чиито тогавашни директори също бяха изпратени на съд по делото. 

На 10 май 2018 г. Виктор Понта беше оправдан по обвиненията във фалшификация на документи, съучастие в данъчни измами и пране на пари, а на 28 декември 2023 г. това решение беше потвърдено от петчленен съдебен състав на Върховния касационен съд. 

Виктор Понта, бивш лидер на Социалдемократическата партия, който оглавяваше правителството в периода май 2012 г. - ноември 2015 г., стана първият румънски премиер след падането на комунизма, изпратен на съд по време на мандата си, напомнят местните медии.

#бившият #румънски #премиер #виктор #понта #даде #съд #румънската #държава #чрез

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете