Бившият черногорски премиер Абазович: Вотът на Черна гора против приемането на Косово в Съвета на Европа показва нова действителност

Бившият черногорски премиер Абазович: Вотът на Черна гора против приемането на Косово в Съвета на Европа показва нова действителност

29 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Бившият черногорски премиер Абазович: Вотът на Черна гора против приемането на Косово в Съвета на Европа показва нова действителност

Бившият черногорски премиер Дритан Абазович заяви, че ако той все още е бил премиер, Черна гора е нямало да гласува срещу против предложението за приемането на Косово в Съвета на Европа. Абазович каза това в интервю за Евронюз Албания в Брюксел, цитирано и от косовски медии.

На 27 март Комисията по политически въпроси на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие на заседание в Париж препоръката Косово да бъде поканено за членство в тази организация. По време на гласуването 31 депутати гласуваха "за", четирима бяха против, а един се въздържа. Два гласа "против" бяха от представителите на Сърбия и по един "против" от Босна и Херцеговина и Черна гора, а гръцкият представител Алексис Ципрас се въздържа.

Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ООН. Сред страните, които не признават независимостта на Косово, са Китай, Индия и пет страни от евросъюза – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

„По време на моя мандат изцяло подкрепяхме Косово. Но това е новата реалност. Това се случва, защото управляващото мнозинство е създадено от партии, които не споделят същата визия, програма и ценности“, допълни Абазович.

На въпроса какво мисли за липсата на резултати от диалога между Косово и Сърбия под егидата на ЕС, Абазович отправи призив и към двете страни.

„Загубихме 20 години, не можем да загубим още 20, а трябва да бъдем конкретни. Подкрепям намирането на финално решение между Сърбия и Косово и приканвам и двете страни, техните правителства и представители да седнат заедно и да намерят решение за бъдещето на хората, които виждат живота си в региона“, каза още Абазович пред Евронюз Албания.

По отношение на изборите за европарламент тази година Абазович каза, че триумфът на крайната десница няма да помогне за разширяването на евросъюза. 

Шестте държави от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора – са на различни етапи от интеграцията си в ЕС. 

„Подкрепям партии, които насърчават разширяването (на ЕС към Западните Балкани). Трябва да разберем, че разширяването е не само в полза на нашите страни, но е инвестиция в сигурността и бъдещето на Европа", каза още бившият черногорски премиер.

#бившият #черногорски #премиер #дритан #абазович #заяви #ако #той #все #още

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете