Бивш ръководител на германската агенция за вътрешно разузнаване заведе дело срещу нея

Бивш ръководител на германската агенция за вътрешно разузнаване заведе дело срещу нея

31 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Бивш ръководител на германската агенция за вътрешно разузнаване заведе дело срещу нея

Бившият ръководител на германската служба за вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен предприема съдебни действия срещу агенцията, която някога е ръководил, предаде ДПА.

Снощи в Административния съд в Кьолн е подаден иск срещу агенцията, официално известна като Федерална служба за защита на конституцията, обясни Маасен. Засега съдът не е потвърдил получаването на жалбата.

В края на януари стана известно, че агенцията е съхранявала в информационната си система данни за бившия си председател във връзка с десния екстремизъм.

Маасен обвинява министърката на вътрешните работи Нанси Фезер, че е използвала службата за вътрешно разузнаване, "за да следи противниците на правителството", заяви той. "Противниците на правителството не са врагове на конституцията. По този начин тя сериозно нарушава служебните си задължения и вреди на либералната демокрация", подчерта Маасен и добави, че това го е накарало да подаде жалбата.

Фезер е "нетърпима" като министър на вътрешните работи и трябва да бъде "незабавно отстранена от длъжност", добави той.

Според Маасен жалбата се състои от 40 страници и 165 страници приложения, откъси от които е получила ДПА. От нея става ясно, че Маасен възразява срещу факта, "че е бил категоризиран от ответника като обект на наблюдение или в момента е третиран като такъв".

#бившият #ръководител #германската #служба #вътрешно #разузнаване #хансгеорг #маасен #предприема #съдебни

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете