Бербок посети границата на Газа в момент, когато доставките на помощи се забавят

Бербок посети границата на Газа в момент, когато доставките на помощи се забавят

27 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Бербок посети границата на Газа в момент, когато доставките на помощи се забавят

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок лично провери обстановката на граничния пункт "Керем шалом" в Южен Израел на фона на ниските нива на помощи, които достигат до цивилното население на ивицата Газа, предаде ДПА.

Бербок беte информирана от директора на съоръжението за процеса, по който камионите натоварени с помощи, включително храна и лекарства, се обработват в огромната зона за регистрация, която е оградена с високи бетонни стени.

Хуманитарната обстановка в Газа е катастрофална и палестинците в блокираната крайбрежна зона изпитват недостиг на продукти от първа необходимост като храна, вода и лекарства. ООН предупреди за непосредствена опасност глад и че около 1,1 милиона души в гъстонаселената ивица Газа са в отчаяно положение.

Граничният пункт "Керем шалом" се намира в непосредствена близост до египетската граница. Той бе затворен след терористичната атака на палестинската екстремистка организация "Хамас" в Израел от 7 октомври и бе отново отворен за хуманитарни доставки на помощи на 17 декември, посочва ДПА.

Заради протести на семейства на жертви и радикални еврейски заселници, които искат да предотвратят доставките на помощи, районът около границата беte обявен за забранена военна зона в края на януари.

Средно 120 камиона с помощи се обработват всеки ден. Преди 7 октомври около 500 камиона достигаха до ивицата Газа дневно, като повече от 300 от тях преминаваха през "Керем шалом".

Камионите транспортират помощи от Световната програма по прехраната, Световната здравна организация и организацията за подпомагане на децата "Спасете децата".

Бербок и нейната делегация са първите чуждестранни гости на министерско ниво, на които израелските власти предоставят достъп до "Керен шалом" след 7 октомври.

#германската #министърка #външните #работи #аналена #бербок #лично #провери #обстановката #граничния

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете