Белгия призова за спокойствие след сблъсъците между кюрди и турци

Белгия призова за спокойствие след сблъсъците между кюрди и турци

27 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Белгия призова за спокойствие след сблъсъците между кюрди и турци

Белгийският премиер Александер де Кро призова днес за спокойствие след ескалация на напрежението между турски и кюрдски групи в Белгия броени дни преди местните избори в Турция, предаде Франс прес.

„Молим всички да се успокоят, да спрат провокациите и да продължат да живеят заедно (в хармония), както сме правили от десетилетия в нашата страна“, каза Де Кро.

„Нека спрем... тези демонстрации в подкрепа на организации, определени като терористични“, каза той пред репортери, имайки предвид групировката Кюрдска работническа партия (ПКК).

В Източна Белгия се стигна до поредица от сблъсъци между турци и кюрди, включително до бунтове в неделя.

Турското външно министерство обвини "бойци на ПКК" от Льовен за размириците в неделя в Лимбург. Кюрдската работническа партия (ПКК) е забранена като терористична организация от Анкара и нейните западни съюзници, включително Белгия.

Съветът, представляващ кюрдските групи в Белгия, НавБел, заяви, че сирийско кюрдско семейство е било подложено на "брутална атака" от турската ултранационалистическа организация „Сивите вълци“.

След това при инцидент, за който се смята, че е антитурско нападение, бе атакувано с бухалки кафене  във Визе, близо до Лиеж. В резултат на атаката е имало и няколко ранени.

Прокуратурите в Лимбург и Лиеж потвърдиха пред АФП, че разследват инцидентите, но не дадоха повече информация.

Напрежението ескалира и след протест на кюрди в понеделник пред Европейския парламент в Брюксел  в отговор на безредиците през уикенда.

Демонстрацията прерасна в насилие и полицията използва водни оръдия, за да разпръсне около 200 протестиращи, които носеха плакати с лика на задържания кюрдски лидер на ПКК Абдула Йоджалан.

Турският външен министър Хакан Фидан е разговарял с белгийския си колега Хаджа Лабиб в неделя вечерта след сблъсъците.

#белгийският #премиер #александер #кро #призова #днес #спокойствие #ескалация #напрежението #турски

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете