Белга: Фландрия ще приеме политика на нулева търпимост към насилието срещу учители

Белга: Фландрия ще приеме политика на нулева търпимост към насилието срещу учители

преди 3 часа · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Белга: Фландрия ще приеме политика на нулева търпимост към насилието срещу учители

Правителството на Фландрия ще приеме политика на нулева толерантност към насилието и заплахите срещу учителите, обяви пред местния парламент министърът на образованието на областта Зухал Демир. Ново проучване показва, че един от десет учители във Фландрия е ставал жертва на тормоз поне веднъж месечно, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

Министърът подчерта, че новата политика на нулева търпимост към насилието и заплахите срещу учители е включена в коалиционното споразумение на фламандското правителство.

„Това ще бъде обработено в детайл, но основното е, че по начало правителството винаги ще бъде страна в тези случаи“, обясни тя.

Според скорошно изследване на Свободния университет в Брюксел, проведено сред 614 респонденти, 14,1% от учителите не са се чувствали в безопасност в училище през последната година. Всеки десети е бил тормозен поне веднъж месечно. Тормозът включва вербална агресия и имитиране на учителите, както и физическо насилие и плюене по тях.

„Една трета от учителите биха обмислили работа на друго място, ако имат възможността,  а от тази група 74,4% посочват, че чувството за сигурност е важен фактор“, заяви изследователката от Свободния университет в Брюксел Ирис Стенхойт. „Изглежда, че чувството на несигурност е свързано не само с физическите заплахи, но и с недооценяването и липсата на подкрепа от организацията“, допълни тя. Едва половината респонденти са се чувствали оценени от ръководството.

„Що се отнася до реакцията на училищата, смятам, че тя трябва да бъде по-рационализирана“, заяви Демир. „Има определена свобода при определянето на правилата в училищата, но насилието никога не е позволено и е следвано от ясни дисциплинарни процедури като временно или постоянно изключване от училище. Ако ученикът се премести в друго училище след дисциплинарната процедура, ще има обмен на информация, така че случаят да бъде проследен“, допълни тя.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и Белга)

 

#правителството #фландрия #приеме #политика #нулева #толерантност #насилието #заплахите #срещу #учителите

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете