Байдън заяви, че САЩ са готови да защитават Филипините в случай на атака в Южнокитайско море

Байдън заяви, че САЩ са готови да защитават Филипините в случай на атака в Южнокитайско море

12 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Байдън заяви, че САЩ са готови да защитават Филипините в случай на атака в Южнокитайско море

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ са готови да защитават Филипините в случай на атака в Южнокитайско море, предадоха световните агенции.

Тези уверения Байдън даде по време на тристранна среща на върха във Вашингтон, в която участваха японския премиер Фумио Кишида и президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши.

Президентът на САЩ предупреди, че всяка атака срещу филипински самолет, кораб или срещу филипинските въоръжени сили в Южнокитайско море ще предизвика задействане на договора за взаимна защита между Вашингтон и Манила. Договорът между Вашингтон и Манила за отбрана датира от 50-те години на миналия век.

Тези предупреждения дойдоха на фона на зачестили инциденти, в които беше замесен Китай в Южнокитайско море.

Байдън добави, че американските ангажименти в областта на отбраната спрямо Филипините и Япония си остават непоклатими.

Темата за напрежението между Китай и неговите съседи заема централно място в срещата на върха на лидерите на САЩ, Япония и Филипините.

Очаква се администрацията на Байдън да обяви и нови съвместни военни усилия и инфраструктурни разходи в бившата американска колония, допълва Ройтерс.

Напрежението в Южнокитайско море ескалира въпреки призива, който Байдън  отправи лично към китайския си колега Си Цзинпин миналата година, отбелязва Ройтерс. Филипините и Китай имаха няколко морски конфронтации, включващи и използване на водно оръдие от страна на Китай срещу филипински плавателни съдове и разпалена вербална размяна. Спорът между двете страни касае Втората Томасова плитчина, на която са разположени малък брой филипински военни. Те са базирани във военен кораб, който Манила позиционира там през 1999 г., за да затвърди претенциите си за суверенитет върху територията.

Китай има претенции върху почти цялото Южнокитайско море, в това число и морските икономически зони на съседните страни. Втората Томасова плитчина е в пределите на 320-километровата ексклузивна икономическа зона на Филипините. През 2016 г. решение на арбитражен съд установи, че китайските претенции върху района нямат законова база.

Япония пък има спор с Китай относно острови в Източнокитайско море. 

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин казва, че китайските дейности в Източнокитайско море и в Южнокитайско море напълно отговарят на международното право и че Китай е готов да разреши проблемите чрез диалог и консултации, но разкритикува САЩ и Япония, че увеличават напреженията. САЩ планират съвместни патрул на бреговата охрана в Индо-тихоокеанския регион в идните години като част от съвместни военни тренировъчни мисии.

Същевременно американски сенатори в сряда внесоха двупартиен законопроект, чрез който на Манила да се предоставят 2,5 милиарда долара, за да засили тя защитата си срещу китайския натиск.

По време на тристранната среща на върха лидерите обсъждат и регионални проблеми, икономически въпроси, нови инвестиции в подводни кабели, логистика, чиста енергия и телекомуникации. 

#президентът #сащ #джо #байдън #заяви #готови #защитават #филипините #случай #атака

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете