Байдън увери, че страната му иска да избегне ескалация в Близкия изток

Байдън увери, че страната му иска да избегне ескалация в Близкия изток

15 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Байдън увери, че страната му иска да избегне ескалация в Близкия изток

Президентът на САЩ Джо Байдън увери, че страната му иска да избегне ескалация в Близкия изток, предадоха световните агенции.

Тези уверения Байдън направи пред медиите, докато приемаше в Белия дом премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани.

"Заедно с нашите партньори, ние отблъснахме тази атака на Иран", заяви Байдън. "САЩ са ангажирани със сигурността на Израел. Ние сме ангажирани в подкрепа на прекратяване на огъня в Газа, което ще върне заложниците у дома и ще попречи на конфликта да се разпространи повече", каза Байдън.

САЩ не търсят ескалация, но ще продължат да защитават Израел след безпрецедентната атака от страна на Иран, заяви по-рано днес американският държавен секретар Антъни Блинкън.

След иранската атака срещу Израел Блинкън проведе 36-часови интензивни дипломатически разговори с цел да се избегне ескалацията на напрежението. Той говори по телефона с колегите си от Египет, Йордания, Турция, Саудитска Арабия, Великобритания и Германия.

Същевременно говорителят на Белия дом Джон Кърби определи безпрецедентната атака на Иран срещу Израел като „зрелищен и неудобен за Иран провал“, предаде Франс прес.

"Видях информации, според които иранците били предвидили нарочно този зрелищен и неудобен за тях провал. Чух и Иран да казва, че е предупредил, за да помогне на Израел да подготви защитата си и да ограничи потенциалните щети. Всичко това е категорично невярно. Тази атака се провали, защото Израел, САЩ и коалиция от други партньори, ангажирани със сигурността на Израел я провалиха“, каза Кърби.

„Нека да бъдем ясни, предвид мащабите на тази атака, намерението на Иран беше определено да предизвика разрушения и жертви“, допълни той.

 

#президентът #сащ #джо #байдън #увери #страната #иска #избегне #ескалация #близкия

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете