Банките в България ще бъдат готови за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г., каза Петя Димитрова

Банките в България ще бъдат готови за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г., каза Петя Димитрова

14 май 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Банките в България ще бъдат готови за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г., каза Петя Димитрова

Банките в България може би са най-готовата част от нашето общество за влизане в еврозоната. Ние си поставихме задача заедно с централната банка и с финансовото министерство, независимо какво се случи, да бъдем готови и за нас датата е 1 януари 2025 г. Това каза председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на "Пощенска банка" Петя Димитрова на конференцията "България в еврозоната, кога?" в София.

Форумът се организира от Асоциацията на почетните консули в България, Българската Си Еф Ей (CFA) асоциация и Асоциацията на банките в България.

Димитрова увери, че банките в България ще бъдат готови с всички инструменти за влизане на страната в еврозоната. Тя посочи, че в процеса на присъединяване към еврозоната голямата тежест идва при банките и добави, че според изчисления банковата система ще похарчи над 300 млн. лева само за присъединяването. Ние се готвим много упорито във всички възможни формати, включително и през Асоциацията на банките, каза Димитрова. Тя отбеляза информационната им кампания, един от акцентите, на която е разясняване на ползите от членството в еврозоната. Надявам се, че тази цел ще бъде взета присърце и от следващото правителство, което ще имаме след изборите и ще бъде направено всичко възможно да се присъединим през 2025 г., когато според мен имаме реален шанс и възможности да го направим, каза Петя Димитрова.

Джордж Заняс, бивш министър на финансите на Гърция, който беше сред участниците в конференцията, посочи, че ползите от въвеждането на еврото са много, като най-голямата е, че еврозоната има най-добрите правила за управление. Според него нещата се свеждат до това дали искаш да си в центъра или в периферията. Това е въпрос на избор - дали искаш да се чувстваш повече или по-малко европеец. Според мен еврото е най-осезаемия знак на това да си същински европеец, коментира Заняс. 

Михалис Сарис, бивш министър на финансите на Кипър, каза, че когато се говори за ползите, не трябва да се забравят и важните отговорности. Трябва да гледате в дългосрочен план дали са осигурени правилните хора, професионалисти, които да стимулират растежа, дали младите хора, студентите са достатъчно добре осведомени, даде съвети към страната ни Сарис. Той посочи още, че не трябва да се допуска висок индекс на корупцията, защото това довежда до разочарование и липса на доверие. Много е важно да се насърчава конкурентоспособността и да се повишава производителността. Не са без значение и лихвените проценти, при които взимате кредити, това е пряко свързано с БВП, каза още Сарис. 

Посланикът на Словения у нас Наташа Бергел каза, че подготовката за присъединяване към еврозоната е ключово важна. Важно е и да убедите хората, че инфлацията е "един призрак", който се размахва пред тях и всички мерки, които ние приехме в Словения, за да отговорим и да разсеем този страх, бяха всъщност това, на което се дължи успеха ни, посочи тя. Бергел каза още, че ползите от членството в еврозоната са огромни за една малка икономика каквато е словенската. Тя отбеляза важността на възможността хората да сравняват цените след влизане в еврозоната и добави, че в Словения това е национален спорт. Важно е също хората да свикнат с еврото, каза посланикът. 

#банките #българия #найготовата #нашето #общество #влизане #еврозоната #ние #поставихме #задача

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете