Българска федерация ски тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Българска федерация ски тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

24 април 2024 г. · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


Българска федерация ски тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Българската федерация по ски отпразнува своя 100-годишен юбилей. На церемонията присъстваха министърът на младежта и спорта Георги Глушков, председателят на БОК Стефка Костадинова, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, ректорът на НСА "Васил Левски" проф. Красимир Петков, единствения  ни олимпийски медалист в ски бягането Иван Лебанов, единственият българин носител на голям и малък глобус на ФИС Радослав Янков, най-добрият български състезател в момента в алпийските ски Алберт Попов, както и още много състезатели, треньори, деятели.

Церемонията започна с архивни кадри на ските в България, обхващащи периода на създаването на федерацията през 1924 година и първите участия на световно първенство в Инсбрук 1933 и на зимна олимпиада в Гармиш-Партенкирхен 1936, както и с първите български успехи дошли през 1945-а.

След това президентът на БФ Ски Цеко Минев приветства всички гости с кратко слово, посветено на историята на ските у нас.

"Благодаря на всички, че сте тук. На 5 февруари 1924 се основава Българският ски клуб, който е основоположник на федерацията, а това се случва само три дни преди учредяването на Международната федерация по ски. Тази вечер сме тук, за да почете всички, които са допринесли за успехите на централата", каза президентът на БФСки.

Младата шампионка в алпийските ски Лилия Хаджистоянова награди Цеко Минев с почетен плакет за големия му принос в развитието на федерацията и връщането на България на картата на световните ски.

След това ректорът на НСА "В. Левски" проф. Красимир Петров връчи лента и почетен знак на президента на българската федерация , а той от своя страна му връчи с юбилеен медал "100 години БФ Ски".

Президентът на Международната федерация по ски и сноуборд Йохан Елиаш отправи видео поздрав към гостите.

"Бих искал да поздравя българската спортна и скиорска общност. Този юбилей е голям повод за празник. Вашата федерация е сред първите 10, които стават членки на ФИС. Огромни поздравления!" заяви в словото си Елиаш. 

В залата присъстваха още бившият министър на спорта Весела Лечева и повече от 100 големи шампиони от зимните спортове, сред които Георги Димитров,  Константин Стоев, Стефан Митков, Петър Попангелов, Александра Жекова и много други. 

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Минев с почетен плакет. Стефка Костадинова пък му връчи златен медал "100 години БОК".

"За мен е чест да бъда тук! Поклон пред всички вас! Искам да ви пожелая на олимпийски игри да чуем българския химн, в което не се съмнявам при толкова много талантливи състезатели", каза в словото си Костадинова.  

Тя добави, че София и България "спокойно може да се кандидатират" за домакини на Младежки зимни олимпийски игри.

С едноминутно мълчание всички почетоха починалите през годините членове на БФСки. 

Алберт Попов награди легендите на спорта Георги Димитров, Константин Стоева и Стефан Митков, а Александра Жекова връчи юбилейни медали на най-добрите между 50-70-е години на миналия век, сред които Иван Лебанов, Петър Попангелов, Любомир Тосков, Митко Хаджиев, Пепа Мицева, Петър Панков, Сашо Диков и други.

По време на церемонията беше отдадено и заслуженото на курортите и ски центровете у нас - Витоша, Боровец, Банско и Пампорово, допринесли за прогреса на зимните спортове през годините, създали условията за развитието на  състезателите и домакинствали на многобройни международни прояви, в това число състезания от календара на Световните купи в ските и сноуборда през годините.

Отличени бяха също състезатели от 1990 до 2007 година Петър Дичев, Боян Гребенчарски, Стефан Георгиев, Стефан Шаламанов и други.

Цеко Минев връчи медал на Весела Лечева, която като ръководител на българския спорт през 2008 година видя перспективите и повярва в проекта "Научи се да караш ски" и спомогна за неговия успешен старт. Програмата беше развита и подкрепена от всички следващи ръководства на Министерството на младежта и спорта.

За финал гостите видяха постиженията в състезателите на БФ Ски и организирането на Световните и Европейски купи по ски и сноуборд в България в периода 208-2024 година. Александра Жекова буквално вкарва България в историята на сноуборда, което заедно с постиженията на Радослав Янков може да се счита за истински феномен. Радослав Янков е и единственият българин спечелил голям и малък кристален глобус на ФИС. Не по-малко заслужаващи внимание са постиженията на Владимир Зографски, най-добрият български състезател по ски скок, носител на множество успехи за страната, а развитието в кариерата на Алберт Попов показва, че има голяма вероятност най-големите успехи в историята на българските ски тепърва да предстоят.

#българската #федерация #ски #отпразнува #своя #100годишен #юбилей #церемонията #присъстваха #министърът

Още новини

Още новини от Спорт, които може да четете