България има шанс да бъде приета в еврозоната от 1 януари 2025 г., но въпросът опира до политическа воля, смята бившият вицепремиер Николай Василев

България има шанс да бъде приета в еврозоната от 1 януари 2025 г., но въпросът опира до политическа воля, смята бившият вицепремиер Николай Василев

14 май 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


България има шанс да бъде приета в еврозоната от 1 януари 2025 г., но въпросът опира до политическа воля, смята бившият вицепремиер Николай Василев

Според бившия вицепремиер Николай Василев България има шанс да бъде приета в еврозоната от 1 януари 2025 г., но въпросът опира до политическа воля. Това каза Василев на конференцията "България в еврозоната, кога?" в София. Организатори са Асоциацията на почетните консули в България, Българската Си Еф Ей (CFA) асоциация и Асоциацията на банките в България.

Според Василев, който е президент на Българската CFA асоциация, има четири фактора за еврозоната, а всички се концентрират върху единия - инфлацията, като уточни, че не можем да говорим от името на европейските институции и не може да им се молим да бъдем приети, ако не отговаряме на критериите. Трябваше да водим коренно различна антиифлационна политика в последните години, а не проинфлационна, каза Василев, като по думите му "ние 10 години отговаряхме и на инфлационния критерий и на всичко друго за членство в еврозоната, и проспахме всичко".

На трето място Николай Василев постави проблема с попадането на България в "сивия" списък за пране на пари на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF). Формално това може да не е критерий за еврозоната, но въпросът е трябваше ли сега да бъдем там. Чули ли сте, който и да е управляващ или политическа партия да са споменали този въпрос, попита Василев. 

На второ място бившият вицепремиер постави въпроса с бюджетния дефицит. Тази година сигурно ще имаме отново актуализация на бюджета и се чудя как в най-бедните години тогавашните финансови министри Муравей Радев, Милен Велчев и Пламен Орешарски не правиха актуализация. 12 години по мои спомени нямаше нито една актуализация на бюджета, а сега актуализация е най-разпространената дума в политиката в България в последните години, тоест ние не можем нищо да планираме, приходите ги няма, разходите "хвърчат" в небесата, предизборно всеки път се състезаваме кой повече ще вдигне различни разходи, както например днес се случва, коментира Василев.

Според бившия вицепремиер обаче на първо място от факторите за присъединяване към еврозоната е политическата воля. Вие смятате, че има достатъчно политическа воля в държавата ли, попита той и метафорично описа ситуацията: "Ние можехме през всяка от последните години да вкараме топката от дузпата, но все я бием в тъч".

Сред темите на форума "България в еврозоната, кога?" са предизвикателствата и перспективите пред България при въвеждане на еврото, както политическите, икономическите и финансовите аспекти на членството. Сред участниците във форума бяха управителят на БНБ Димитър Радев и служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов. Сред присъстващите на конференцията бяха бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Марин Райков, бившият председател на парламента Борислав Великов, бившият вицепремиер Мария Габриел, бивши министри на финансите. Опита на своите страни като членки на еврозоната споделиха бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел, Джоузеф Мускат, бивш министър-председател на Малта и Адриан Нъстасе, бивш министър-председател на Румъния, а във втората част на форума това ще направят Михалис Сарис, бивш министър на финансите на Кипър и Джордж Заняс, бивш министър на финансите на Гърция.

#бившия #вицепремиер #николай #василев #българия #шанс #приета #еврозоната #2025 #въпросът

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете