Австрийският канцлер е срещу забраната на двигателите с вътрешно горене

Австрийският канцлер е срещу забраната на двигателите с вътрешно горене

3 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Австрийският канцлер е срещу забраната на двигателите с вътрешно горене

Броени дни преди изборите за ЕС десните и дясноцентристките партии, водени от Австрийската народна партия (АНП),  се обявяват против забраната на двигателите с вътрешно горене в страните от ЕС. На кръгла маса, свикана от канцлера Карл Нехамер днес бяха потърсени стратегии за противодействие на решението за постепенно премахване на двигателите с вътрешно горене.

Представители на политиката, науката и бизнеса, включително компании като Magna, BMW и Siemens, бяха поканени в канцлерството, за да обменят идеи. Австрия е страна на автомобилите и се нуждае от отмяна на „края на двигателя с вътрешно горене“, каза Нехамер на предавана по телевизията пресконференция след разговорите.

Освен Нехамер, областният управител на провинция Щирия Кристофър Дрекслер и министърът на труда и икономиката Мартин Кохер подчертаха необходимостта от „технологична откритост“ - също и по отношение на „ефективната защита на климата“.

„Нуждаем се от технологичен напредък вместо от идеологическа упоритост“, заяви Дрекслер.

Конкурентоспособността на Европа трябва да бъде укрепена, смята Нехамер. Той вижда двигателя с вътрешно горене като част от тази задача. Регламентът на ЕС предвижда от 2035 година новите автомобили  да бъдат неутрални по отношение на емисиите на въглероден двуокис, изкопаемите горива ще бъдат забранени в новите автомобили. Въпреки това, под натиска на Германия, двигателите с вътрешно горене, които се зареждат с CO2-неутрално гориво, ще останат разрешени, както и автомобилите, задвижвани с водород, припомня електронният сайт ОРФ.

Канцлерът Нехамер се изказа в полза на „зеления двигател с вътрешно горене“ и приветства преоценката на края на двигателя с вътрешно горене, планирана от ЕС за 2026 година. 

Организациите за защита на околната среда остро разкритикуваха срещата. "Грийнпийс" я разглежда като „евтина маневра за отклоняване на вниманието малко преди изборите за Европейски парламент“.

„Популизмът на двигателите с вътрешно горене води до задънена улица“, заяви организацията.

"Глобал 2000" предупреди да не бъдат застрашени климатичните цели, хилядите работни места и мястото на бизнеса чрез придържане към „старите технологии“.

Австрийската народна партия „рискува бъдещето на европейската автомобилна индустрия“, заявиха кандидатите на Зелените за Европейския парламент Лена Шилинг и Томас Вайц. Кандидатът на НЕОС за ЕП Анна Щургх обвини Нехамер, че се опитва да „настрои с полуистини хората срещу ЕС и срещу спешно необходимите стъпки в бъдещето“.

Генералният секретар на Австрийската партия на свободата (АПС) Кристиан Хафенекер припомни на присъстващите, че единствено АПС е гласувала единодушно в Европейския парламент срещу забраната на двигателите с вътрешно горене. Той обвини АНП, че „отдавна е предала и продала“ местната автомобилна индустрия.

Особено дясноцентристките и десните партии се обявяват срещу края на двигателя с вътрешно горене в предизборната кампания в ЕС. Австрийската народна партия  среща одобрение в парламентарната си група на ниво ЕС. Европейската народна партия също призовава за отмяна на края на двигателя с вътрешно горене.

#броени #дни #изборите #десните #дясноцентристките #партии #водени #австрийската #народна #партия

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете