Австралия опроверга информациите, че Япония ще стане член на АУКУС

Австралия опроверга информациите, че Япония ще стане член на АУКУС

9 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Австралия опроверга информациите, че Япония ще стане член на АУКУС

Австралия опроверга днес информациите, че Япония ще се присъедини скоро към отбранителното обединение АУКУС, в което членуват Австралия, Обединеното кралство и САЩ, предаде Ройтерс.

Австралийските власти заявиха, че евентуалното сътрудничество със страни, които не членуват в обединението, ще бъде само по отделни проекти.

Австралийският премиер Антъни Албанезе заяви, че Япония е близък партньор на АУКУС, но отбеляза, че няма планове за приемането на четвърти член в обединението. Албанезе каза това на пресконференция, дадена часове след като министрите на отбраната на страните от АУКУС заявиха, че ще обмислят сътрудничество с Япония по проекти за военни технологии.

Албанезе уточни, че става дума за сътрудничество по конкретни проекти и че Япония е естествен кандидат за такова сътрудничество с АУКУС. Премиерът бе категоричен, че няма планове за приемане на нов член на обединението.

Обединението АУКУС бе създадено от Австралия, Обединеното кралство и САЩ през 2021 г.

Въпреки че САЩ са споменавали в миналото, че има възможност към АУКУС да се присъединят още страни, разширяването на обединението е възпрепятствано от строгите американски ограничения за споделяне на технологии и от съображения на останалите членове, отбелязва Ройтерс.

Австралия например се опасява, че присъединяването на четвърти член към АУКУС ще усложни работата на обединението, заяви пред Ройтерс източник от дипломатическите среди.

#австралия #опроверга #днес #информациите #япония #присъедини #скоро #отбранителното #обединение #аукус

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете