АТА: Висшият съдебен съвет на Албания обяви стратегия за справяне с натрупаните дела в съдилищата

АТА: Висшият съдебен съвет на Албания обяви стратегия за справяне с натрупаните дела в съдилищата

21 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: Висшият съдебен съвет на Албания обяви стратегия за справяне с натрупаните дела в съдилищата

Министърът на правосъдието на Албания Улси Маня каза днес, че новата стратегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за справяне с натрупаните дела в съдилищата е доказателство, че новата и независима съдебна система е във форма и действа, предаде за БТА албанската агенция АТА.

В обръщението си към форум на ВСС, на който беше дадено началото на новата стратегия за изчистване на натрупаните дела в съдилищата в периода 2024-2027 г., Маня каза, че ВСС е ръководител на независимото правосъдие и инициирането на стратегията е показател и факт, че новата съдебна система функционира. Той каза, че стратегията обединява правораздавателните институции в полза на гражданите.

Според него „представената днес стратегия се справя с основната причина за проблема, а именно натрупаните дела. Вече е известно защо е станало натрупването.”

„Радвам се, че самият ВСС ни събра днес, за да можем да поемем отговорностите си и да гарантираме, че на гражданите се предоставя правосъдие. Правосъдната система, която дава решения, се възприема от обществеността като съдебна система в действие,“ отбеляза Маня.

„Началото на стратегията на ВСС е добра новина за практикуващите юристи и за гражданите. Възползвам се от възможността да подчертая важността на документа за напредъка на Албания по пътя към присъединяване към ЕС, но и за гражданите“, подчерта той.

Новата стратегия, изготвена от ВСС, обединява всички съдебни институции и има за цел да преодолее натрупването на дела, които все още не са разгледани от съдебната система. Стратегията предвижда забавените дела да бъдат изчистени до 2027 г.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#министърът #правосъдието #албания #улси #маня #каза #днес #новата #стратегия #висшия

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете