АТА: Тирана е първата албанска община със свободна икономическа зона

АТА: Тирана е първата албанска община със свободна икономическа зона

18 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: Тирана е първата албанска община със свободна икономическа зона

Община Тирана и Министерството на икономиката, културата и иновациите на Албания подписаха споразумение за сътрудничество във връзка със Зоната за технологично и икономическо развитие (TEDA Tirana), която се намира между Кашари и Вакари, предаде за БТА албанската агенция АТА.

Пространството е от стратегическо значение за всички чуждестранни фирми, които искат да инвестират в Тирана, главно в областта на информационните технологии, производството на превозни средства и туризма. Споразумението не само проправя пътя за изграждане на инфраструктура, но и за първите покани към компании, които искат да станат част от икономическата зона.

Кметът Ерион Велиай подчерта, че Тирана е първата община, която създава свободна икономическа зона, задавайки модела, който другите общини да следват.

Велиай е уверен, че Зоната за технологично и икономическо развитие ще създаде около 7 хиляди нови работни места, свързани с новите технологии. 

„Днес се състезаваме със Скопие, Северна Гърция, Южна Сърбия и Черна гора. В този смисъл ще трябва да покажем защо Тирана е най-добрата и защо Тирана е мястото, където трябва да се инвестира“, подчерта Велиай.

От своя страна, министърът на икономиката, културата и иновациите Бленди Гонджа подчерта, че тази стратегическа инициатива трябва да служи като катализатор за иновации, инвестиции и устойчиво развитие.

Чрез свободната икономическа зона албанското правителство и общината на Тирана създават място, в което една международна компания може да се включи само като се представи пред изпълнителния орган.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#община #тирана #министерството #икономиката #културата #иновациите #албания #подписаха #споразумение #сътрудничество

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете