АТА: Фотоизложба представя Далечния Изток в музей „Маруби" в албанския град Шкодра

АТА: Фотоизложба представя Далечния Изток в музей „Маруби" в албанския град Шкодра

5 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: Фотоизложба представя Далечния Изток в музей „Маруби" в албанския град Шкодра

Националният музей на фотографията „Маруби“ в град Шкодра, Северна Албания, представя изложба с невероятни снимки на храмове, ритуали, традиции и пейзажи на Япония, предаде за БТА албанската агенция АТА.

Изложбата, озаглавена „Феличе Беато и Адолфо Фарсари: Двама италианци в Далечния изток“ е резултат на сътрудничеството с фондацията за фотография „Алинари“ и с консултанта Росела Менегацо.

В изложбата са включени снимки на исторически фрагменти, които се опитват да ограничат неизбежната и трансформираща сила на модерността.

В публикация в социалните медии министърът на икономиката, културата и иновациите на Албания Бленди Гонджа изтъкна, че рядката изложба се открива благодарение на отдадеността на музея „Маруби“ и се реализира с подкрепата на Министерството на икономиката, културата и иновациите и на Италианския културен институт в Тирана.

Изложбата е първото събитие в резултат на сътрудничеството между двете институции и показва творбите на две важни имена от италианската и световната фотография. Те са едни от първите, заснели Далечния изток и в частност Япония, като по този начин са допринесли за разпространението на културния феномен японизъм в Европа.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#националният #музей #фотографията #маруби #град #шкодра #северна #албания #представя #изложба

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете