АТА: Албания завърши процедурата по предварително кандидатстване за Единната зона за плащания в евро

АТА: Албания завърши процедурата по предварително кандидатстване за Единната зона за плащания в евро

28 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: Албания завърши процедурата по предварително кандидатстване за Единната зона за плащания в евро

Албанският министър на финансите Ервин Мете участва в среща на министрите на европейските работи и финансите от Западните Балкани, която се проведе в Подгорица, Черна гора, предаде за БТА албанската агенция АТА.

Европейският парламент одобри преди два дни пакет от 6 милиарда евро от новия План за растеж на страните от Западните Балкани.

Албанският министър Мете заяви, че този финансов пакет е ясен израз на подкрепата на Европейския съюз за ускоряване на реформите и процеса на евроинтеграция на региона. Той подчерта важността на членството на Албания и страните от Западните Балкани в Единната зона за плащания в евро (SEPA) и напредъка, постигнат в тази посока. 

„Отварянето на SEPA за страни извън ЕС, като част от новия План за растеж на Европейската комисия, представлява уникална възможност за Западните Балкани да намалят значително разходите за плащания в региона. Икономиките на Западните Балкани са силно свързани с ЕС и затова е важно да се стремим да създадем ефективни трансгранични платежни връзки“, отбеляза Мете.

По думите му Албания се намира в напреднал етап от изпълнението на критериите на ЕС за SEPA, тъй като е завършила процедурата по предварително кандидатстване.

„Банката на Албания одобри пакета от необходими регулации и в края на миналия месец завършихме процедурата по предварително кандидатстване“, допълни Мете.

Включването в Единната зона за плащания в евро носи многобройни ползи за страните в региона, като намаляване на цените за банкови разплащания и улесняване на търговията.

Албанският държавен министър и главен преговарящ за европейската интеграция Майлинда Дука приветства гласуването на Плана за растеж за Западните Балкани от ЕП, като го нарече ясен сигнал за политическата подкрепа на ЕС за страните от региона. Тя подчерта, че страните от Западните Балкани трябва да продължат да задълбочават сътрудничеството помежду си, за да увеличат конвергенцията с ЕС.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#албанският #министър #финансите #ервин #мете #участва #среща #министрите #европейските #работи

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете