АТА: Албания предвижда да отдели специални бюджетни средства за развитие на киберзащити, каза вицепремиерът Белинда Балуку

АТА: Албания предвижда да отдели специални бюджетни средства за развитие на киберзащити, каза вицепремиерът Белинда Балуку

5 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: Албания предвижда да отдели специални бюджетни средства за развитие на киберзащити, каза вицепремиерът Белинда Балуку

Вицепремиерът и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания Белинда Балуку участва в кръглата маса на тема „Симулация на управлението на киберкриза“, предаде за БТА албанската агенция АТА. В изказването си на форума Балуку подчерта, че „албанското правителство е превърнало киберсигурността в приоритет, отделяйки специални средства за развитието на киберзащити, включващи всички стъпки, които трябва да бъдат предприети в бъдеще“.

Балуку подчерта, че „дигитализацията на услугите, дигитализацията на процесите на държавната администрация е свързана с повишен риск от кибератаки. Юли 2022 г. ни показа как една добре оркестрирана атака от злонамерени участници може да наруши системите на една държава, която е решила да цифровизира много голяма част от услугите и около 90% от тях започнат да се извършват онлайн."

„Веднага открихме проблемите, разбира се с подкрепата на нашите партньори, тъй като те бяха тези, които ни насочиха в онези трудни за нас времена, бих казала хаотични дни през лятото на 2022 г., и разбира се, заедно с нашите партньори успяхме да създадем истинска програма, „пътна карта“, която трябва да се изпълнява с точност, за да се постигне задоволително ниво на киберсигурност, както подобава на една европейска страна, както подобава на член на НАТО“, каза Балуку.

Балуку каза, че „междувременно беше трудно да убедим други партньори, като например частния сектор. Трябваше да свършим много работа в това отношение и искам да благодаря на всички представители на банките, които са тук днес и започнаха да работят на друго ниво. Беше необходимо да седна на масата с управителите на банките, за да обясним колко е важно да си взаимодействаме."

„Ако администрацията и албанското правителство бяха инвестирали в тази насока и частният бизнес беше останал настрана от всичко това, всичко щеше да е напразно. Киберсигурността е елемент, който трябва да бъде възприет от всеки от нас, не само на бизнес ниво, на ниво публична администрация, но и на лично ниво.“

Дори нашите деца, каза Балуку, са податливи на кибератаки, дори младите хора и всички млади мъже и жени, които инвестират в технологии днес, тъй като това е бъдещето и това не може да се отрече.

„Досегът на младите хора или бизнеса с изкуствения интелект и всичко останало, което ще се развие в бъдеще, изисква по-добра киберсигурност, която трябва да започне от образованието на по-младите поколения, но също и на възрастните хора, тъй като това е нововъзникващ сектор, това е нова област, ние всички се запознаваме с нея малко по малко до най-високите нива на управление на независимите институции и на частния бизнес, както и на критичната инфраструктура като банките, енергетиката, транспорта и всичко останало“, каза Балуку.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#вицепремиерът #министър #инфраструктурата #енергетиката #албания #белинда #балуку #участва #кръглата #маса

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете