АТА: Албания представи в Международния съд становище относно правните задължения във връзка с изменението на климата

АТА: Албания представи в Международния съд становище относно правните задължения във връзка с изменението на климата

28 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: Албания представи в Международния съд становище относно правните задължения във връзка с изменението на климата

Министерството по европейските въпроси и външните работи на Албания внесе в Международния съд становище за правните задължения на държавите във връзка с изменението на климата, предаде за БТА албанската агенция АТА.

В рамките на ангажиментите на албанското правителство в световната борба срещу изменението на климата, албанското външно министерство представи писмено становище в Международния съд в Хага, който откри процедури за предоставяне на консултативно мнение към държавите членки на ООН относно техните правни задължения по отношение на изменението на климата.

Становището следва забележките на министър-председателя Еди Рама на Конференцията на ООН за изменението на климата през декември миналата година, където той подчерта, че развиващите се страни като Албания се опитват неуморно да се справят с предизвикателствата на развитието, изправени пред отрицателното въздействие на изменението на климата, като насочи вниманието на непропорционалната тежест върху развиващите се страни при справянето с извънредни климатични ситуации, въпреки минималното им въздействие върху тези ситуации.

Становището е изготвено от Министерството по европейските въпроси и външните работи в координация с Министерството на инфраструктурата и енергетиката, Министерството на туризма и околната среда и Националната агенция за гражданска защита и е подкрепено от известни международни експерти и албанската диаспора.

Министерството по европейските въпроси и външните работи оценява възможността тези процедури за консултиране да насърчат по-единна и ефективна световна реакция срещу изменението на климата и да играят ключова роля за опазването на околната среда, както за настоящите, така и за бъдещите поколения. Албания се гордее с възможността да допринесе за тези процедури, изхождайки от опита, който е натрупала по отношение на използването на зелена енергия и справянето с изменението на климата.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#министерството #европейските #въпроси #външните #работи #албания #внесе #международния #съд #становище

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете