АТА: Албания отчита ръст от 38% на чуждестранните туристи през първите четири месеца на 2024 г

АТА: Албания отчита ръст от 38% на чуждестранните туристи през първите четири месеца на 2024 г

11 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: Албания отчита ръст от 38% на чуждестранните туристи през първите четири месеца на 2024 г

Броят на чуждестранните туристи, пристигнали в Албания през първите четири месеца на 2024 г., се е увеличил с 38% на годишна база до над 2,3 милиона души, предаде за БТА албанската агенция АТА, цитирайки министъра на туризма и околната среда Мирела Кумбаро.

Позовавайки се на официални данни, Кумбаро каза, че общо 794 000 чуждестранни туристи са посетили Албания само през април. Тя обяви, че Министерството на туризма координира усилията както с публични, така и с частни институции, за да се справи с нарастващия туристически поток и да осигури гладко и успешно провеждане на предстоящия летен туристически сезон.

„Около 800 000 чуждестранни туристи са посетили страната само през април, с което броят на чуждестранните туристи надхвърли 2,3 милиона през първите месеци на годината, с 38% повече спрямо същия период на миналата година. Министерството на туризма, в сътрудничество с публични и частни институции, дава приоритет на безопасността, чистотата и по-високите стандарти на обслужване за устойчиво развитие на туризма“, каза Кумбаро на официалния уебсайт на министерството на туризма.

Въз основа на официалните данни и данните от частния туристически сектор се очаква през 2024 г. броят на чуждестранните туристи в Албания да нарасне с 30% в сравнение с 2023 г., когато 10,1 милиона чуждестранни туристи са посетили страната.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#броят #чуждестранните #туристи #пристигнали #албания #първите #четири #месеца #2024 #увеличил

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете