АТА: 4,2 милиарда евро са постъпили в икономиката на Албания през 2023 г. благодарение на туризма, каза министърът на туризма Мирела Кумбару

АТА: 4,2 милиарда евро са постъпили в икономиката на Албания през 2023 г. благодарение на туризма, каза министърът на туризма Мирела Кумбару

9 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: 4,2 милиарда евро са постъпили в икономиката на Албания през 2023 г. благодарение на туризма, каза министърът на туризма Мирела Кумбару

Вторият ден от срещата в Тирана на Комисията за Европа на Световната туристическа организация започна с участието на вицепремиера Белинда Балуку, министъра на икономиката, културата и иновациите Бленди Гонджа, държавния министър на местното самоуправление Арбиан Мазнику и представители на министерствата на туризма  от цяла Европа, предаде за БТА албанската агенция АТА. Конференцията за инвестиции в туризма и икономическото развитие на Европа и Албания е с акцент върху насърчаването на инвестициите и примерите за успех и бъдещите перспективи в Албания.

В обръщението си към конференцията министърът на туризма и околната среда Мирела Кумбаро каза, че Албания е навлязла в ерата на инвестициите в туризма, възприемайки безусловния подход за устойчиво развитие.

Освен това Кумбаро се съсредоточи върху числата, данните и фискалните стимули, които създават привлекателна среда за инвестиране в Албания.

„Имам предвид най-новата публикация на агенция „Стандарт енд Пуърс“, която подобри дългосрочния кредитен рейтинг на Албания до „B+“, подчертавайки подобряването на фискалната позиция на страната. Албания днес започва да бере плодовете на работата, започнала преди години, която включва правната рамка, която подготвихме и която облекчи данъчната тежест върху инвестициите в туризма, като за всички хотели от най-малките, от къщи за гости и агротуризъм, до висок клас структури за настаняване, ДДС беше намален на 6% от 20%, който се прилага за другите фирми. Тъй като сме на инвестиционна конференция, туризмът не е само въпрос на брой посетители, но е преди всичко въпрос на доходи и сега този сектор се превърна в индустрия и можем да го кажем. Това се измерва и с доходите, постъпили в албанската икономика“, каза Кумбаро.

„Приблизително 4,2 милиарда евро приходи, влезли в албанската икономика за 2023 г. благодарение на туризма – 2,8 милиарда е тази сума за 2022 г. Тези приходи преминаха през цялата бизнес верига в страната“, каза Кумбаро.

В края на речта си Кумбаро благодари на Световната организация по туризъм за конкретния резултат от тясното сътрудничество - подготвените за първи път насоки за инвестиции в туристическия сектор в Албания.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#вторият #ден #срещата #тирана #комисията #европа #световната #туристическа #организация #започна

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете