Арттерапия предложиха художничката Цветелина Русалиева и дизейнерът Християна Димитрова в Българския културно-информационен център в Скопие

Арттерапия предложиха художничката Цветелина Русалиева и дизейнерът Християна Димитрова в Българския културно-информационен център в Скопие

30 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Арттерапия предложиха художничката Цветелина Русалиева и дизейнерът Християна Димитрова в Българския културно-информационен център в Скопие

Над 40 представителки на дипломатическия корпус и делегацията на ЕС в Република Северна Македония на различни културни институции, сред които Националната галерия, Археологическия музей в Скопие, театри, издателства, както българки, които живеят и работят в Северна Македония, се включиха в двете поредни работилници "В света на изкуството и виното", които днес бяха проведени в Българския културно-информационен център в Скопие. 

Ден след откриването на изложбата "Бъдеще" на една от съвременните български художнички Цветелина Русалиева, в рамките на работилниците, на практика арттерапия, на чаша вино, дамите рисуваха с текстилни бои върху тениски от органичен памук.

„Това е продължение на контакта с публиката. Генератор на идеята е дъщеря ми, Християна Димитрова, която е дизайнер, с която обвързахме художествената тема с дизайна. Така, от една страна, доставяме удоволствие на дамите, а от друга, когато си тръгват го правят облечени с нещо, на което сами са станали дизейнери и са изработили сами. Ние даваме само две-три картинки - векторни изображения на мои оригинални картини, даваме еднакви бои, но всичко, което се получава накрая е различно и носи автентичността на всяка една дама. Понякога и ние се изумяваме от странността и уникалността на онова, което се получава”, каза за БТА Цветелина Русалиева.

Русалиева е от съвременните български художници, а в творческата ѝ биография са включени самостоятелни изложби в София, Берлин, Саарбрюкен, Ню Йорк и общи експозиции в Палермо, Женева и Рим. През 2012 г. основава първата си частна галерия „Римини“ в София, която след това се превръща в „Галерия за модерно изкуство София“ в хотел "Арена ди Сердика". През 2017 г. открива Българската галерия за съвременно и световно изкуство в Рим – Galleria della Luce di Roma.

През 2018 г. Цветелина Русалиева създава своя собствен моден бранд Fiorelina, а в началото на 2022 г. заедно с дъщеря си, модния дизайнер Християна Димитрова стартират проекта Design and Wine – иновативно артпространство за рисуване и мода. 

Всички необходими материали за двете работилниците бяха предоставени от художествения екип, със съдействието на Българския културно-информационен център в Скопие, а вината, които са неизменна част от тях също са български - на "Домейн Менада". 

„Най-много ме зарадва отношението на хората, което ме зареждаше с позитивна енергия, любовта, с които ни посрещнаха, което надхвърли очакванията ни. Изненадах се и колко хора минаха само днес, за да видят изложбата, запознах се с любители на изкуството и усетих приятелско отношение”, заяви Русалиева, за двата дни в Скопие под домакинството на Българския културно-информационен център.

Откритата вчера изложба „Бъдеще” ще бъде на разположение на любителите на изкуството в рамките на два месеца, Русалиева посочи, че вече има нови идеи и за гостуване в други държави.

„Ще продължим да предоставяме това арт удоволствие за всички. Тази арттерапия се възприема не само от онези, които се интересуват от изкуство, но и от хора, които нямат пряко отношение към него”, каза художничката. 

#представителки #дипломатическия #корпус #делегацията #република #северна #македония #различни #културни #институции

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете