Артинсталация на банан, залепен с тиксо на стена, се предлага на търг

Артинсталация на банан, залепен с тиксо на стена, се предлага на търг

преди 2 часа · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Артинсталация на банан, залепен с тиксо на стена, се предлага на търг

Произведението "Комикът" на Маурицио Кателан, представляващо банан, залепен с тиксо върху стена, се очаква да бъде продадено за повече от един милион щатски долара на търг, съобщи Пи Ей мидия/ДПА. 

Творбата раздели почитателите на изкуството и критиците, когато дебютира на шоуто Арт Базел Маями бийч през 2019 г. и оттогава бе изядена два пъти - веднъж като част от творческия пърформанс "Гладен артист" и втори път от гладен студент, който залепи кората на изядения банан на стената.

Очаква се произведението да бъде продадено на цена между един милион щатски долара и 1,5 милиона щатски долара, когато бъде предложено на търг на "Сотбис" в Ню Йорк на 20 ноември.

Преди аукциона творбата ще бъде представена на различни места в света. Първата изложба е на 28 октомври в Ню Йорк, след което ще бъде експонирана в Лондон, Париж, Милано, Хонконг, Дубай, Тайпе, Токио и Лос Анджелис. "Комикът" ще се завърне в Ню Йорк на 8 ноември, преди търга на 20 ноември.

Най-влиятелните и радикални арт произведения от последния век имат силата фундаментално да преобръщат възприятията за самата природа на изкуството, каза Дейвид Галперин, ръководител на отдела за съвременно изкуство за Северна и Южна Америка в "Сотбис" по повод на произведението на Кателан. "В този дух "Комикът" е предизвикателна творба на чист гений. Балансирайки между критичната мисъл и остроумието, това е определяща работа за твореца и за нашето поколение. С единствен брилянтен жест Кателан разтърси основите на света на изкуството и постави изкуството в центъра на популярната култура. "Комикът" поставя под въпрос идеята за цената на изкуството, така че предлагането на това произведение на търг през ноември ще е същинската реализация на концептуалната му идея - публиката ще има последната дума за истинската й стойност", добави той.

"Комикът" следва идеята на сходни творби като "Фонтан" на Марсел Дюшан, който постави на пиедестал порцеланов писоар и го подписа в опит да предефинира изкуството.

В интервю за The Art Newspaper Кателан каза за инсталацията си: "За мен "Комикът" не е шега, а искрен коментар и размисъл за това, което ценим. На изложенията на изкуството царуват скоростта и бизнесът, така че аз го виждам по следния начин - ако съм на изложение, мога да продавам банан така, както другите продават картини. Мога да играя в системата, но със свои правила".

След като бе показана за пръв път през 2019 г., инсталацията се появи на първа страница на "Ню Йорк пост" и се наложи да бъде свалена от експозиция преди края на изложението заради огромните тълпи, които привличаше. 

Кателан работи от 80-те години на миналия век, известен е и с творби като "Любовта трае вечно" (1997), "Той" (2001) и "Америка" (2016). Рекордната цена, която е постигал със своя творба на търг, е с "Той", който бе продаден през 2016 г. за 17,2 милиона щатски долара.

 

 

#произведението #комикът #маурицио #кателан #представляващо #банан #залепен #тиксо #върху #стена

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете