Арменските банки се отказват от руските разплащателни карти "Мир" заради опасения от санкции

Арменските банки се отказват от руските разплащателни карти "Мир" заради опасения от санкции

29 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Арменските банки се отказват от руските разплащателни карти "Мир" заради опасения от санкции

Арменските банки обявиха днес, че повече няма да приемат руските разплащателни карти "Мир" заради западните санкции, наложени на Москва от началото на инвазията в Украйна, предаде Франс прес.

Мярката ще влезе в сила от събота (30 март) и идва след подобно решение на мобилната разплащателна система "Самсунг пей" (Samsung Pay) от тази седмица.

Тя се вписва в контекста на все по-голямото напрежение между Армения и Русия, чийто традиционен съюз изглежда все по-неустойчив.

През септември 2022 година американското финансово министерство заплаши чуждестранните банки с вторични санкции, ако приемат трансакции с руската система "Мир".

Разработени от 2015 година заради първите западни санкции след анексирането на Крим от Русия предходната година, картите "Мир"  дават възможност на руснаците да извършват плащания и да теглят пари в някои чужди страни.

В края на февруари американското финансово министерство санкционира тази разплащателна система, която помагаше на Русия да "избегне санкциите".

Съюзът на арменските банки обяви, че търговските банки в страната "ще спрат да приемат картите "Мир" от събота заради рискове от вторични санкции".

Изключение ще се прави за издадените от арменския филиал на държавно контролираната руска банка ВТБ.

След налагането на драстичните западни санкции в началото на руската инвазия в Украйна арменските банки са получили поток парични средства от Русия и печалбата им е нараснала тройно. 

Хиляди руснаци също са намерили убежище в тази кавказка страна, за да избегнат репресии или перспективата за военна мобилизация. 

Армения, бивша съветска република, е близка в исторически план с Русия, но започна да се отдалечава от 2020 година, припомня АФП. Отношенията между двете страни се влошиха допълнително миналата година, когато Азербайджан си възвърна военния контрол върху анклава Нагорни Карабах, където до този момент живееха арменски сепаратисти. 

Ереван обвинява Москва, че го  е изоставила  срещу азербайджанската заплаха и не е направила нищо, за да попречи на офанзивата в Нагорни Карабах.

Оттогава Армения предприе стъпки към Запада, пренебрегвайки например военен съюз, който я обвързваше с Русия или присъединявайки се към Международния наказателен съд за голямо недоволство на Москва. 

        

#арменските #банки #обявиха #днес #приемат #руските #разплащателни #карти #мир #заради

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете