АПА: "Грийнпийс" и Световният фонд за дивата природа призовават ЕС да се фокусира върху околната среда и климатичните промени

АПА: "Грийнпийс" и Световният фонд за дивата природа призовават ЕС да се фокусира върху околната среда и климатичните промени

12 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


АПА: "Грийнпийс" и Световният фонд за дивата природа призовават ЕС да се фокусира върху околната среда и климатичните промени

В навечерието на дискусия за бъдещето на ЕС, която ще се състои тази вечер във Виена, австрийски екологични организации призоваха да се даде приоритет на околната среда и климата, предаде днес австрийската новинарска агенция АПА. Досега климатичните въпроси са имали "второстепенна роля", поясни "Грийнпийс". Досегашните планове за т. нар. стратегическа програма на ЕС все още са "много слаби и с големи пропуски [в областта] на опазването на околната среда", критикува и Световният фонд за дивата природа (WWF) в изявление.

В изявленията си за АПА и двете организации се позоваха на изтекла информация относно статуквото на "Стратегическата програма", в която държавните и правителствените ръководители на ЕС искат да очертаят приоритетите и целите за следващите пет години. "Докато в предишната програма темата за "осъществяване на климатично неутрална, зелена, справедлива и социална Европа" беше една от четирите основни точки, този път климатът и опазването на околната среда фигурират само като подточки", обясниха от "Грийнпийс". В настоящите разговори въпросите за "климатичния колапс, унищожаването на природата и замърсяването на околната среда" бяха "значително пренебрегнати", заяви експертът по въпросите за климата и енергетиката в "Грийнпийс" Ясмин Дурегер и призова за "неотложна необходима промяна на посоката" на това "фатално развитие".

"Грийнпийс" отправи критики, че макар програмата да е описана като "стратегическа", в нея липсват стратегическа насока и кохерентна идея, които "ще дадат възможност на ЕС да поеме по нова стратегическа посока през следващите пет години, за да насърчи социалната справедливост и просперитет, гражданските права и правата на човека и да се справи с нарастващите неравенства и заплахата от глобална екологична катастрофа“.

Програмният ръководител на WWF Хана Симонс заяви, че за да има в Австрия сигурност и добро качество на живота, то цялостната защита на климата и природата, които гарантират общия ни поминък, трябва да получат необходимия приоритет. 

Федералният канцлер Карл Нехамер, заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и шестима правителствени ръководители тази вечер ще обсъдят "Стратегическата програма". Симонс каза, че преговорите трябва да гарантират, че на климатът и опазването на природата ще бъде даден "необходимия приоритет" в бъдещата програма на ЕС.

Срещата във Виена е част от поредица събития за изготвяне на "Стратегическата програма". Планирани са дискусионни срещи във Вилнюс, Букурещ и Варшава, а първите консултации се състояха през изминалите месеци в Берлин, Копенхаген, Загреб и Париж.

 

#навечерието #дискусия #бъдещето #състои #тази #вечер #виена #австрийски #екологични #организации

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете