Антъни Блинкън призова за спешно дипломатическо решение на конфликта в Ливан

Антъни Блинкън призова за спешно дипломатическо решение на конфликта в Ливан

преди 3 часа · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Антъни Блинкън призова за спешно дипломатическо решение на конфликта в Ливан

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова за спешно дипломатическо решение на конфликта в Ливан между Израел и проиранската групировка "Хизбула" и за опазване живота на мирното население от воюващите сили, предаде Ройтерс.

"Смятаме, че има спешна нужда от дипломатическо решение (на конфликта) в Ливан и от пълно прилагане на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, за да може реално да се гарантира сигурността по границата между Израел и Ливан", каза Блинкън, споменавайки резолюцията на Обединените нации, приета след последната голяма война между Израел и Хизбула през 2006 г. за поддържане на мира между тях. "Но същевременно искаме да бъде гарантирана и безопасността на мирното население. Искаме и ливанските въоръжени сили да не попадат под обстрел", добави той.

Дипломат номер едно на Вашингтон е във Великобритания за среща с арабски лидери след дипломатическа обиколка в Близкия изток по-рано тази седмица, което беше неговото първо посещение в региона след ликвидирането от Израел на лидера на палестинското движение "Хизбула" Яхия Синуар, предполагаемия главен организатор на нападението на групировката срещу Израел от 7 октомври 2023 г., предизвикало конфликта, който обхвана целия Близък изток.

Вашингтон, който е в тесен съюз с Израел, изрази надежда, че отстраняването на Синуар може да вдъхне нова енергия на усилията за прекратяване на конфликта в Газа.

Целта на тазседмичната обиколка на Блинкън в Близкия изток бе омиротворяването както на Газа, така и на Ливан, където Израел предприе сухопътна операция успоредно с тази в Газа и подложи позициите на Хизбула на масирани бомбардировки, вследствие на което 1,2 милиона души бяха разселени.

Според Израел целта на действията му в Ливан е да осигури безопасно завръщане на десетките хиляди израелци, които бяха принудени да напуснат домовете си в Северен Израел заради обстрелите на ливанското шиитско движение, извършвани от него от солидарност с палестинците във войната в Газа.

Мишена на бомбардировките на Израел в Ливан са южните предградия на Бейрут и долината Бекаа, а арената на сухопътната му операция в Ливан са пограничните райони.

В Газа Израел предприе кампанията си след нападението на палестински бойци начело с "Хамас", при което по израелски данни бяха убити 1200 граждани на Израел, а над 250 бяха взети за заложници. Израелският щурм на палестинския анклав отне живота на близо 43 000 палестинци, по данни на властите там, но има опасения, че под развалините на сградите са затрупани още хиляди хора.

Също в Лондон, в началото на двустранна среща с Блинкън, йорданският му колега Айман Сафади заяви пред него, че в Северна Газа, където израелските сили сега преместиха основния фокус на операциите си в анклава, се извършва етническо прочистване.

 

#държавният #секретар #сащ #антъни #блинкън #призова #спешно #дипломатическо #решение #конфликта

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете