АНП: Израел е поискал от Нидерландия да подкрепи нови санкции срещу Иран

АНП: Израел е поискал от Нидерландия да подкрепи нови санкции срещу Иран

16 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНП: Израел е поискал от Нидерландия да подкрепи нови санкции срещу Иран

Нидерландският министър на външните работи Ханке Бройнс Слот е получила официално искане от Израел за налагане на санкции на Иран, потвърди нейният говорител, цитиран от Националната новинарска агенция на Нидерландия (АНП).

Външният министър в оставка ще участва в онлайн среща с европейските си колеги днес в отговор на иранската атака срещу Израел този уикенд. Някои участници ще настояват за допълнителни санкции срещу Иран, но според нейния говорител това все още не се очаква.

Израелският външен министър Израел Кац съобщи днес, че се е свързал с десетки държави, за да настоява за санкции срещу ракетната програма на Иран, а Революционната гвардия да бъде класифицирана като терористична организация.

"В допълнение към военния отговор на изстрелването на ракети и дронове, аз водя дипломатическа офанзива срещу Иран", написа Кац в социалната мрежа "Екс". Нидерландският външен министър Бройнс Слот бе отбелязана в публикацията.

Натискът се увеличава и от страна на Иран. Ибрахим Раиси, президентът на страната, предупреди, че дори най-малкото действие за подкопаване на иранските интереси ще бъде посрещнато с "тежки, широкомащабни и болезнени действия". Това съобщиха иранските медии след широкомащабната атака през уикенда с ракети и безпилотни самолети, за която се твърди, че е била почти напълно отблъсната от Израел. Иранското нападение бе извършено в отговор на по-ранен израелски въздушен удар срещу комплекса на иранското посолство в Сирия.

Отговорът на Израел се очаква с напрежение в международен план, отбелязва АНП.

(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АНП)

#нидерландският #министър #външните #работи #ханке #бройнс #слот #получила #официално #искане

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете