АНА-МПА: Заставаме зад Израел, но също така призоваваме всички страни да проявят сдържаност, каза гръцкият премиер Мицотакис

АНА-МПА: Заставаме зад Израел, но също така призоваваме всички страни да проявят сдържаност, каза гръцкият премиер Мицотакис

15 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Заставаме зад Израел, но също така призоваваме всички страни да проявят сдържаност, каза гръцкият премиер Мицотакис

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна днес със заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова в правителствената резиденция „Максимос“, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„Всякаква ескалация в момента би била изключителна заплаха за регионалната стабилност и сигурност. Ние продължаваме да стоим зад Израел, но в същото време призоваваме всички страни да покажат необходимата сдържаност, за да избегнат евентуално много опасна по-нататъшна ескалация“, отбеляза Мицотакис в началото на срещата си Йоурова.

Говорейки за проблемите, свързани с върховенството на закона, той подчерта, че сътрудничеството с Еврокомисията продължава да бъде отлично. „Вярвам, че е постигнат значителен напредък, който се признава и от Европейската комисия. Ние винаги приемаме много сериозно препоръките от годишния доклад за върховенството на закона и се опитваме да ги спазваме по възможно най-добрия начин. Доволен съм от напредъка, който постигнахме и всички наши екипи са на ваше разположение, за да проучат подробностите по въпросите, които сте повдигнали, и да гарантираме, че ще отговорим възможно най-пълно“, каза той.

От своя страна Йурова посочи много доброто сътрудничество между ЕК и гръцките власти. „Вие сте наясно, че и четирите въпроса, които засягаме в доклада за върховенството на закона, са от съществено значение за нашите демократични системи, независимо дали това е свързано с правосъдието и прокуратурата, със законодателния процес или със състоянието на медиите, със справянето с корупцията и с цялостната система за институционален контрол. Това е много важен набор от фактори или сфери, които бихме искали да видим, че работят добре във всички държави членки“, каза тя.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#гръцкият #премиер #кириакос #мицотакис #срещна #днес #заместникпредседателя #европейската #комисия #въпросите

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете