АНА-МПА: “Загадката на Керос” спечели наградата на публиката на филмов фестивал в Орегон

АНА-МПА: “Загадката на Керос” спечели наградата на публиката на филмов фестивал в Орегон

2 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: “Загадката на Керос” спечели наградата на публиката на филмов фестивал в Орегон

Гръцки филм, посветен на археологическите открития на остров Керос, получи наскоро наградата на публиката на Международния филмов фестивал на Архиологическия канал (The Archaeology Channel - TAC) в Орегон, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА. 

„Загадката на Керос“ е 87-минутен филм, режисиран от Костас Мачерас и продуциран от Михалис Димитракакос. Филмът, който е продуциран от националната радио-телевизионна компания на Гърция ЕРТ, получи награда също така за най-добър документален филм и за най-добра режисура на Лондонския фестивал на гръцкия филм. Той бе определен за най-добър образователен филм на международния фестивал на археологическия филм „Агон“ в Атина.

Филмът отразява разкопките на Керос, необитаемо гръцко островче на 10 км югоизточно от Наксос, проведени от Университета в Кеймбридж под ръководството на лорд Колин Ренфрю и д-р Микейл Бойд, в сътрудничество с местното представителство на гръцкото министерство  на културата и спорта. Ренфрю, световноизвестен археолог по въпросите на Гърция от бронзовата епоха, е съсредоточен върху опитите да разреши една дългогодишна загадка в научната общност: защо стотиците фрагменти от цикладски фигурки, открити в местността Даскалио, не се съединяват, за да образуват цялостни фигурки.

Според Ренфрю Керос е най-ранното морско светилище в света, като е използвано за първи път през ранната бронзова епоха. Там са произвеждани и бронзови предмети, а освен това островът е известен с новаторската си архитектура.

„Загадката на Керос“ може да се гледа по ERTflix с гръцки и английски субтитри, както и на жестомимичен език, на адрес: https://www.ertflix.gr/en/series/ser.125834-to-ainigma-tis-keroy.

Международният филмов фестивал TAC е „един от само двата публични конкурса в Западното полукълбо, представящи филми за миналото на хората и културното наследство“, според сайта на фестивала, и се провежда от 21 години. През 2024 г. конкурсът включва 77 предложения от 24 държави, от които 27 филма са избрани за прожектиране в рамките на конкурса.     

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

 

#гръцки #филм #посветен #археологическите #открития #остров #керос #получи #наскоро #наградата

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете