АНА-МПА: Въпросът за осъдения албански кмет от гръцки произход Фреди Белери "не е двустранен, а европейски", заяви гръцкият външен министър

АНА-МПА: Въпросът за осъдения албански кмет от гръцки произход Фреди Белери "не е двустранен, а европейски", заяви гръцкият външен министър

28 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Въпросът за осъдения албански кмет от гръцки произход Фреди Белери "не е двустранен, а европейски", заяви гръцкият външен министър

Въпросът с Фреди Белери не е двустранен, той е европейски, каза днес гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис в интервю за радио „Скай“ (Skai), както предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„Това не е двустранен въпрос. Въпросът дали страна кандидатка за членство в Европейския съюз спазва или не принципите на върховенството на закона и зачита политическите права на своите граждани не е двустранен. Това е европейски въпрос и така трябва да го възприемаме и така го представяме във всички форуми“, каза гръцкият външен министър. 

„Фактът, че почти година след местните избори победеният кмет на Химара остана на поста си с пълна власт, е „обида към всички представи за европейското върховенство на закона“, добави Герапетритис.

Той припомни подробностите на конкретния случай:

„На 14 май 2023 г. се проведоха общинските избори в Химара. Два дни преди изборите Фреди Белери беше арестуван и остава в предварителния арест и до днес, като вече е осъден на първа инстанция за предполагаема корупция. Тогава кметът в оставка Горо беше опонент на Белери. На 15 май, след като загуби изборите, Горо трябваше да напусне поста си, а Белери трябваше да поеме поста или евентуално някой да го замести, ако не можеше да изпълнява задълженията си. Вместо това, в противоречие на разпоредбите на албанския закон и в противоречие с всякаква представа за върховенството на закона Горо, победеният кмет, остана на поста", обясни Герапетритис.

„С други думи, победеният кмет остава на поста си цяла година, с пълна власт, изпълнява изцяло задълженията си, сключва договори, определя условия по проекти и както се вижда от задържането му, също е заподозрян в корупция", изтъкна още гръцкият външен министър.

„Това е поредната брънка от веригата на нарушение на върховенството на закона, което имаме, нарушение на всички представи за европейската съдебна практика“, каза Герапетритис.

Относно наводненията миналата есен в Темпи той каза:

„Не само че нямаше абсолютно никакво прикриване на случилото се в Темпи, но имаше безпрецедентни усилия от страна на правителството да се разкрият всички аспекти от всички замесени агенции и организации“, подчерта Герапетритис.

„Ще го кажа недвусмислено: няма абсолютно никакво прикриване на Костас Караманлис и няма абсолютно никакво прикриване на случилото се“, добави той.

Позовавайки се на процеса за инцидента в Темпи, Герапетритис отбеляза, че „имаме много бърз процес за стандартите на гръцкото правосъдие" и припомни, че самото правителство е поискало категорично приоритизиране на случая.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

 

#въпросът #фреди #белери #двустранен #той #европейски #каза #днес #гръцкият #министър

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете