АНА-МПА: В Белия дом се състоя годишният прием по случай Деня на независимостта на Гърция

АНА-МПА: В Белия дом се състоя годишният прием по случай Деня на независимостта на Гърция

6 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: В Белия дом се състоя годишният прием по случай Деня на независимостта на Гърция

В Белия дом се състоя годишният прием по случай Деня на независимостта на Гърция, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА. Честта, оказана вчера от правителството на САЩ на Гърция, е специална, тъй като гръцко-американските и ирландските общности са единствените национални групи в САЩ, които всяка година отбелязват своите национални празници в Белия дом. Специалното събитие, освен силния си комуникативен характер, предлага първокласна възможност на гръцко-американската общност да предаде послания на политическото ръководство на САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе частна среща с архиепископа на Америка Елпидофор, с гръцкия посланик в САЩ Катерина Насика и с други водещи членове на гръцко-американската общност.

На приема присъстваха и вицегубернаторът на Калифорния Елени Куналакис, посланикът на Република Кипър в САЩ Евангелос Савас, посланикът на Съединените щати в Гърция Джордж Цунис, американският конгресмен Дъг Ламборн, щатският конгресмен Спирос Мацавинос и сестрата на Джо Байдън, Велъри Байдън.

В прокламацията за 203-та годишнина от независимостта на Гърция президентът Джо Байдън се спря обстойно на отношенията между САЩ и Гърция, както и на вечните идеали на гръцката революция, вдъхновили бащите на американската демокрация.

Американският президент спомена и приятелствата за цял живот, които е създал с много гръцки емигранти, когато в трудните години в началото на политическата му кариера гръцката общност му е помогнала да спечели първата си изборна победа в Делауеър.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#белия #дом #състоя #годишният #прием #случай #деня #независимостта #гърция #предаде

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете