АНА-МПА: Превръщането на манастира “Хора” в джамия е „трагично“ решение дори за турците, казва Помпео

АНА-МПА: Превръщането на манастира “Хора” в джамия е „трагично“ решение дори за турците, казва Помпео

2 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Превръщането на манастира “Хора” в джамия е „трагично“ решение дори за турците, казва Помпео

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео беше силно критичен към решението на турското правителство да превърне византийския храм „Хора“ от музей в джамия, докато разговаряше с журналисти в Атина, сред които беше и президентът и генерален директор на Атинско-македонската информационна агенция  (АНА-МПА) Емилиос Пердикарис. Пресконференцията се проведе в кулоарите на Международната конференция на архонтите на Вселенската патриаршия на 26-29 май.

Бившият ръководител на Държавния департамент каза, че решението е "трагично" за турските граждани и вярващите от всички религии. Той говори също за войните в Близкия изток и Украйна, позицията от Вашингтон и предстоящите президентски избори в САЩ през есента, включително вероятността Доналд Тръмп да бъде преизбран.

Помпео каза, че решението да се превърне бившата църква в джамия е не само удар върху религиозните свободи, но и подкопава свободата на турските граждани - като същевременно отбеляза, че администрацията на Тръмп е посочила, че подобно действие няма да бъде толерирано, тъй като противоречи на основните принципи на Европейския съюз, към който Турция се стреми да се присъедини, и на участието на страната в НАТО. Той определи решението като противоречащо на човешкото достойнство и личната религиозна свобода, както и като напомняне колко трудно се защитават човешките права. 

В отговор на въпрос на АНА-МПА дали скорошното подобряване на отношенията между Гърция и Турция може да допринесе за положителен изход по този въпрос, той изрази увереност, че гръцкото правителство ще се бори за това и каза, че подобряването на гръцко-турските отношения ще увеличи шансовете за осигуряване на „повече пространство“ за религиозните свободи в Турция – и не само за православните християни.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#бившият #държавен #секретар #сащ #майк #помпео #силно #критичен #решението #турското

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете