АНА-МПА: Напредъкът в отношенията между ЕС и Турция предполага пълно зачитане на суверенитета на Кипър, каза гръцкият външен министър

АНА-МПА: Напредъкът в отношенията между ЕС и Турция предполага пълно зачитане на суверенитета на Кипър, каза гръцкият външен министър

19 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Напредъкът в отношенията между ЕС и Турция предполага пълно зачитане на суверенитета на Кипър, каза гръцкият външен министър

„Турция трябва да зачита европейските достижения на правото, които напълно включват участието на всички нива на Република Кипър“, подчерта днес външният министър на Гърция Йоргос Герапетритис в интервю за телевизия „Канал 1“ („Kanali Ena“), коментирайки заключенията на Европейския съвет, които свързват напредъка в отношенията между ЕС и Турция с развитието по кипърския въпрос. Това предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„Мисля, че няма нужда да казвам, че напредъкът на евро-турските отношения трябва да означава пълно зачитане на суверенитета и правата на страната членка, тоест на Република Кипър“, посочи Герапетритис.

Както отбеляза той, ЕС и Турция са във фаза на разговори с цел постигане на ползотворно сътрудничество. „В полза както на Европа, така и на Турция е тя да има прозападна ориентация. Мисля, че това ще има положителен ефект по отношение на нашите двустранни отношения, т.е. отношенията на Гърция спрямо Турция, а също и във връзка с кипърския въпрос", каза Герапетритис. „От само себе си се разбира, че когато говорим за международна, наднационална организация, каквато е ЕС, в която вече участват Гърция и Кипър, страните членки са тези, които до голяма степен определят дневния ред“, подчерта той.

Гръцкият външен министър посочи, че опитите за сближаване между Гърция и Турция са „историческа необходимост":

„Двете държави са съседи, те са принудени да живеят заедно поради близостта си и затова трябва да се опитаме да имаме мирно съседство. Това обаче не означава, че ще имаме непрекъснат линеен курс напред. Сигурно е, че ще има и моменти с известно връщане назад в отношенията, които се разгръщат. Ще има въпроси, които също създават напрежение за нас."

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#турция #трябва #зачита #европейските #достижения #правото #напълно #включват #участието #нива

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете