АНА-МПА: Информационните агенции опазват обективната информация и се борят с дезинформацията

АНА-МПА: Информационните агенции опазват обективната информация и се борят с дезинформацията

21 април 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Информационните агенции опазват обективната информация и се борят с дезинформацията

Значителната роля, която информационните агенции играят в разпространението на обективни новини в епоха, в която явленията на дезинформация непрекъснато нарастват, беше предмет на дискусията, модерирана от президента и генерален директор на Атинско-македонската информационна агенция (АНА-МПА) Емилиос Пердикарис, на 9-ия икономически форум в Делфи, съобщи АНА-МПА. Пердикарис също така пое инициативата да организира дискусията на тема "Борба с дезинформацията в многополюсен свят – стратегии, инструменти и предизвикателства“ в сътрудничество с форума в Делфи.

"Живеем във времена с много предизвикателства не само за медиите, но и за цялото общество“, подчерта генералният секретар на Европейския алианс на информационните агенции (ЕАНА) Александру Йон Джибой, като посочи, че журналистиката е придобила още по-значима роля днес, тъй като има много нефилтрирана информация. Той подчерта и необходимостта информационните агенции да получават финансова подкрепа и да се гарантира тяхната независимост, тъй като те представляват важен източник на обективна информация за обществото. Джибой обърна специално внимание на грамотността в медиите, като подчерта нейната абсолютна необходимост и посочи, че журналистите трябва да бъдат в непрекъснат процес на обучение, с което се съгласи и Пердикарис.

Клаудия Николае, генерален директор на Аджерпрес, подчерта, че информационните агенции са субектите, предоставящи най-обективна информация на обществото, и са крайъгълният камък на журналистическата продукция. "Най-обективните новини – по-голямата част от тях – са продукти на информационни агенции“, подчерта генералният директор на Аджерпрес, отбелязвайки, че журналистите сега са призовани да се превърнат в проверяващи фактите (фактчекъри), за да проверят всеки аспект на информацията поради обхвата на феномена на дезинформацията. За мнозина проверката на фактите е лукс, тъй като често не стига времето за това. Трябва обаче да следваме старите принципи на журналистиката като обективност и коректност“, посочи тя. Николае се съгласи с необходимостта от подкрепа на информационните агенции, особено на обществените, както и с необходимостта от дигитална грамотност в медиите. Както каза тя, не трябва да обвиняваме само ботовете за фалшиви новини, тъй като зад тях стоят хора. "Трябва да прегърнем технологията, която ни помага да разпознаем кое е истина и кое не“, каза тя.

Позовавайки се на парадигмите в гръцката митология, генералният директор на БТА Кирил Вълчев отбеляза, че в днешната епоха журналистите са призвани да бъдат обективни пазители на информационния източник, като подчерта ролята на информационните агенции в тази насока.

Скендер Красничи, основател на информационната агенция КосоваПрес, се съгласи с ролята на информационните агенции като обективни доставчици на информация за обществеността, подчертавайки: "Като новинарски агенции, ние произвеждаме надеждни новини. Ние общуваме с гражданите чрез обективна информация и е едно от нашите задължения е да видим как можем да се справим с дезинформацията, тъй като пълното й премахване е почти невъзможно поради бързите темпове, с които се развиват технологиите."

Илия Муса, заместник-директор на Федералната информационна агенция на Босна и Херцеговина (ФЕНА), се позова на сложния информационен пейзаж в Босна и Херцеговина. Муса специално спомена сложния пейзаж на социалните медии в Босна и Херцеговина, като отбеляза, че не се изисква регистрация или лиценз, което прави разпространението на дезинформация много по-лесно.

Яник Паске, ръководител на офиса на АФП в Гърция, подчерта необходимостта "да проверяваме всички новини и да бъдем много внимателни какво публикуваме всеки ден“. Паске подчерта, че проверката на фактите е приоритет за АФП, поради което е разработила широка мрежа от журналисти по целия свят, посветени на тази задача.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#значителната #роля #информационните #агенции #играят #разпространението #обективни #новини #епоха #явленията

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете